Bolnica “Doktor Mladen Stojanović” Prijedor nabavila je aparat za magnetnu rezonancu, a početak dijagnostičkih procedura očekuje se sredinom decembra, izjavio je danas vršilac dužnosti direktora ove ustanove Mirko Sovilj.
Sovilj je rekao Srni da je iz NJemačke došao tim koji će obaviti montažu, ispitivanja i osnovnu edukaciju.

“U ponedjeljak, 25. novembra, aparat će biti priključen na hlađenje i električno napajanje. Krajem te sedmice ili početkom naredne očekujemo podizanje magnetnog polja”, rekao je Sovilj.

On je naveo da su jedna doktorica i jedan medicinski tehničar na edukaciji u Univerzitetskom kliničkom centru /UKC/ Republike Srpske u Banjaluci.

Sovilj ističe da će edukacija biti kontinuiran proces i da će i prijedorska bolnica, kao i ostale ustanove koje imaju magnetnu rezonancu, imati podršku Zavoda za kliničku radiologiju UKC-a Republike Srpske.

“Zadovoljni smo što je na tenderu izabran `Simens` budući da i iskustvo drugih ustanova, kao i naše u drugim oblastima sa opremom ovog dobavljača, pokazuju izuzetan kvalitet opreme koja odlično funkcioniše uz redovan servis”, dodao je Sovilj.

Prema njegovim riječima, oprema vrijedna 1,5 miliona KM nabavljena je iz kreditnog zaduženja prijedorske bolnice od 3,5 miliona KM uz saglasnost i garancije Vlade Republike Srpske.

“Mi smo jedina zdravstvena ustanova u Srpskoj koja je magnetnu razonancu nabavila vlastitim novcem, dok su Banjaluka, Doboj, Bijeljina i Istočno Sarajevu za to dobili direktna sredstva Vlade Republike Srpske. I mi smo bili u planu za to, ali godinama nismo dolazili na red, jer bi se uvijek pojavili neki drugi prioriteti”, podsjetio je Sovilj.

On je naglasio da je prijedorska bolnica ujedno i jedina zdravstvena ustanova koja je kreditno zaduženje iskoristila i za investiciju, dok su se ostale ustanove hospitalnog tipa zadužile uglavnom samo za izmirenje obaveza.

Agencija/prijedor24h