Ako se budite i osetite da vam srce ubrzano kuca, ne uznemiravajte se previše. Česti osećaji stresa i anksioznosti mogu podstaći prodiranje hormona, koji pojačavaju rad srca, direktno u krv.

Uz prebrzo kucanje srca nakon buđenja, ljudi s ovim problemom se još mogu boriti i sa nemogućnošću dobrog odmora, plitkim disanjem i kratkim dahom.

Sledeći u nizu razloga je ishrana koja ima veliki uticaj na kvalitet sna (pogotovo nakon obroka pojedenih u kasne sate). Konzumiranje šećera pre odlaska na spavanje može biti jedan od uzroka ubrzanog kucanja srca, kao i konzumiranje kofeina.

Uz kucanje srca, kao simptomi javljaju se još i nervoza, anksioznost, kao i nemogućnost spavanja. 

Anemija je još jedan od razloga zbog kojih se budite tako da vam srce ubrzano lupa. Osobe s anemijom nemaju dovoljno crvenih krvnih zrnaca koja cirkulišu organizmom, što dovodi do brojnih problema.

Možda čak i nelogičan razlog, ali navodno je i nedostatak sna jedan od razloga buđenja s ubrzanim kucanjem srca. Jedno istraživanje provedeno u SAD-u je pokazalo kako nakon samo 24 sata nedostatka sna ljudima srce kuca brže i krvni pritisak im se automatski podiže.

Izvor:24online