Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da su SDS i PDP pokušali masovni prenos nadležnosti na nivo BiH, ali da je aktuelna vlast u Srpskoj spriječila sve što je mogla da spriječi u tom pravcu.

– Krenimo samo od priče o mehanizmu koordinacije koji su usvojili na telefonskoj sjednici. Formirali su, jer je to odgovaralo /predsjedniku SDS-a/ Mirku Šaroviću, komisiju koja je odlučivala o investicijama u BiH, a ranije su to mogli samo entiteti. Šta je to nego prenošenje? – rekao je Dodik, koji je i lider SNSD-a, nakon sjednice Izvršnog komiteta ove stranke.

Dodik je rekao da je takva praksa neprihvatljiva i da entiteti ne mogu da budu isključeni.

– Bošnjačka politika je “mi smo gore i mi naređujemo”. Ne, nisu gore i ne naređuju. BiH je sastavljena od dva entiteta i politike koje se utvrđuju na nivou entiteta trebaju da budu implementirane na nivou BiH, a SDS i PDP su obrnuli sve to. Oni su htjeli da sjede gore i naređuju šta će ko raditi – naveo je on.

Dodik je istakao da to najbolje potvrđuje Šarovićeva izjava u NSRS da ga ne zanimaju stavovi Parlamenta Srpske.

On je naveo da je Srpska spriječila fomriranje tri nova ministarstva na nivou BiH. Naveo je da je riječ o ministarstvavima poljoprivrede, ekologije i još jednog, što je bilo dogovoreno, ali nije moglo da se realizuje jer je bila potrebna saglasnost Republike Srpske.

– SNSD to nikada nije dozvolio – rekao je Dodik.

RTRS