Pola svijeta krvari zbog pohlepe SAD, američko Ministarstvo odbrane danas vodi ratove u 124 zemlje, a od 1945. godina pokušali su svrgnu oko 50 vlada, pišu Večernje novosti.

Beogradski dnevnik ističe da su Amerikanci u sva žarišta umiješali prste, te napominje da ovih dana Latinska Amerika “para po šavovima”, jer osim u Boliviji, Ekvadoru i Čileu, vri u Brazilu, Peruu, Argentini, Venecueli i na Kubi.

Prema podacima Instituta za mir njemačke fondacije Berghof, ratovi se, uz /ne/prikriveno učešće Bijele kuće, vode u Ukrajini, na Filipinima, u Sudanu, Kolumbiji, Somaliji, na Bliskom istoku, u Siriji, Kongu, Mjanmaru, Indiji, Iraku, Nigeriji i Avganistanu.

Ključni razlog podmetanja i raspirivanja požara je, kako pišu, promjena režima, dolazak na vlast onih koji će službovati pod Vašingtonom, te da je, bez obzira na ishod američkih predsjedničkih izbora iduće godine, malo vjerovatno da će se ova strategija Bijele kuće promijeniti na dobrobit svijeta.

List piše da američki političari niti mejnstrim mediji nikada nisu odgovorili na pitanje ko profitira, te navodi kako ključ leži u vojnom industrijskom kompleksu.

U tekstu se napominje da vojni budžet Amerike za sljedeću fiskalnu godinu iznosi 886 milijardi dolara, četiri puta više od Kine ili deset puta više od Rusije.

Najviše inkasiraju najveće američke kompanije za proizvodnju i distribuciju oružja, a to su “Lokid Martin” /36 milijardi dolara/, “Boing” /27,6 milijardi dolara/ “BAE sistemi” 726,9cmilijardi dolara/, “Rejtion” /22,5 ilijardi dolara/ i “Dženeral dajnemiks” /21,6 milijardi dolara/.

Njihov profit, kao i još na desetine manjih proizvođača kreće se, kažu eksperti, oko čak dvije trećine “kolača” od 886 milijardi dolara, dakle 590 milijardi dolara.

Ove moćne korporacije, koje daju ogroman novac za predizborne kampanje političara, zavise od američkog o/p/stajanja u građanskim ratovima u nesrećnim zemljama na koje je “kocka bačena”, a posljednjih godina i u ratovima protiv terorista, pišu Novosti.

Od Drugog svjetskog rata, ukazuje ovaj list, američka vlada bila je uključena u mnogobrojne ratove i orkestrirala udare u više od 50 zemalja, i to na osnovu laži, mahom iz pera CIA, koje su služile kao instrument za uništavanje i uklanjanje vlada, čiji potezi nisu na liniji interesa Vašingtona.

U tekstu je citiran australijski novinar Džon Pildžer koji je prije pet godina naveo za Gardijan da Pentagon vodi tajne ratove u 124 države, a tada je citirao i preminulog američkog istoričara Vilijama Bluma, koji je svake godine objavljivao osveženi izvještaj o američkoj spoljnoj politici, gdje se pokazalo da su SAD od 1945. pokušale da svrgnu više od 50 vlada, među kojima su mnoge bile demokratski izabrane.

Blum je u izještaju naveo da su se SAD grubo miješale u izbore u 30 zemalja i bombardovale civilno stanovništvo u isto toliko država, pri čemu su koristile biološko oružje, kao i da su pokušavale da ubiju lidere drugih zemalja, a da je mnogim od tih zločina saveznica bila Velika Britanija.

Pildžer je tekstu za britanski Gardijan naveo da Vašington, pošto je pripremio svrgavanje demokratski izabrane vlade u Kijevu, nije uspio da uzme vojnopomorsku bazu na Krimu, koja istorijski i po pravdi pripada Rusiji.

Izvor: SRNA/RTRS