Tvrdnje da su predstavnici SDS-a i PDP-a u zajednikim institucijama BiH vodili politiku koja je vodila centralizaciji BiH, a na štetu entiteta, potvrđuje i niz odluka koje su prihvatili, odborili i usvojili u prethodnom mandatu.

Prema podacima Srne, jedna od tih odluka je i odluka Savjeta ministara koji je 10. juna 2015. godine usvojio Ekonomsku reformsku agendu za BiH, u čiji tekst nije ugrađena nijedna primjedba predstavnika Vlade Republike Srpske.

Savjet ministara, na prijedlog Ministarstva bezbjednosti na čijem čelu je bio Dragan Mektić donio je odluku o imenovanju Komisije za program zaštite svjedoka, u čijem sastavu su Davorin Јukić iz Suda BiH, Goran Salihović, glavni tužilac Tužilaštva BiH i Vahid Alagić iz SIPA.

Imenovanje ovakve komisije i u ovakvom sastavu, u kojoj nema predstavnika srpskog naroda i Republike Srpske, izrazito je štetno po interese porodica srpskih žrtava zločina, kao i po zaštitu svjedoka u slučajevima ratnih zločina u kojima su žrtve Srbi.

Mektić je krajem juna 2015. godine uputio parlamentu BiH inicijativu za smjenu predsjedavajućeg Nezavisnog odbora Žike Krunića, uz obrazloženje da on odbija da stavi na dnevni red prijedlog odluke o smjeni Gorana Zupca sa pozicije direktora SIPA.

Mektić /SDS/ je mjesecima na različite načine nastojao da smijeni Zupca, kome je mandat na poziciji direktora SIPA isticao u februaru 2016. godine. Mektićeva namjera je bila da ovlada SIPA i izvrši politički uticaj na rad ove policijske agencije.

Na sjednici Predstavničkog doma održanoj 10. juna 2015. godine poslanici SNSD-a spriječili su usvajanje štetne rezolucije o Srebrenici, čiji su predlagači poslanici Denis Bećirović, Mirsad Mešić i Zaim Backović Zagi /komandant zločinačkih jedinica koje su 1992. godine napale kolonu ЈNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu/.

Da tada nije bilo poslanika SNSD-a, moguće je da bi se na istoj sjednici odmah ušlo u drugi krug glasanja, u kojem je, da bi rezolucija bila odbačena, potrebno najmanje 10 glasova iz Republike Srpske protiv tog dokumenta.

Poslanici SNSD-a su na sjednici Predstavničkog doma 30. juna 2015. godine u drugom krugu glasanja oborili ovu rezoluciju.

Za vrijeme mandata predstavnika SDS-a i PDP-a u zajedničkim institucijama BiH 11. jula 2015. godine u Potočarima fizički je napadnut tadašnji premijer Srbije Aleksandar Vučić.

Iako je taj napad okarakterisan kao pokušaj linča i ubistva tadašnjeg premijera, a sada predsjednika Srbije Vučića, organizatori i počinioci nikada nisu procesuirani.

Poslanici SNSD-a više puta su, kroz poslanička pitanja i na druge načine, tražili odgovore zbog čega niko nije procesuiran, ali te odgovore nikada nisu dobili od ministra bezbjednosti u Savjetu ministara Dragana Mektića.

SRNA/RTRS