Šef Kluba poslanika DNS-a u Narodnoj skupštini Darko Banjac rekao je da Republika Srpska neće biti u okviru BiH ukoliko dođe to toga da se 25. novembra obilježava kao praznik u svim krajevima BiH.

– Ukoliko dođe taj dan da se 25. novembra slavi u svim krajevima BiH to znači da Republika Srpska nije u okviru BiH – izjavio je Banjac Srni.

Komentarišući izjavu bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića da će doći dan kada će se 25. novembar, koji se u Federaciji BiH obilježava kao “dan državnosti BiH”, slaviti u svim krajevima BiH, Banjac je naveo da Džaferović takvom izjavom negira Ustav BiH i dejtonsku strukturu BiH.

– Sada je više nego očigledno da će uvijek postojati politička borba sa bošnjačkim političarima koji će željeti unitarnu BiH, ali njihove želje vjerovatno neće biti ispunjene. Kada bi njihove želje bile ispunjene onda je više nego jasno da bi Srpska postala samostalna država. Mi imamo želju da budemo država, a oni da imaju unitarnu BiH, možda bismo se o tome mogli i dogovoriti – smatra Banjac.

SRNA/RTRS