Plaćeni ubica Čaba Der (39), koji je u pritvoru u Mađarskoj zbog sumnje da je ubio najmanje troje ljudi u Beogradu, Holandiji i Budimpešti, u subotu je nakratko izašao iz zatvora i prošetao centralnim ulicama glavnog grada Mađarske!

U pratnji desetine naoružanih specijalaca prebačen je na poznati trg Klarka Adama u Budimpešti, pošto je pristao da istražiteljima pokaže gdje je bacio oružje poslije ubistva biznismena Lasla V. u septembru prošle godine.

Obezbjeđenje

“Vojvođanski atentator”, kako ga nazivaju mađarski mediji, pošto pored njihovog ima i srpsko državljanstvo, okružen policajcima s dugim cijevima, sa šljemom i pancir-prslukom, odveden je na lokaciju koju je označio ranije tokom priznanja likvidacije i pokazao tačno mjesto na kom bi trebalo da se nalazi pištolj koji je zakopao.

“Čaba Der je u četvrtak ponovo saslušan i tada je pristao da pokaže policiji mjesto na kom je zakopao oružje, ali je ‘šetnja’ kroz centar grada pomjerena za subotu, jer je procijenjeno da je veliki bezbjednosni rizik da on iz zatvora bude izveden usred radne nedjelje. Zbog toga je čitava akcija, koju je pratilo nekoliko prstenova obezbjeđenja, u najvećoj tajnosti organizovana u subotu rano ujutru, kada je u tom turističkom dijelu Budimpešte mali broj ljudi”, otkrili su izvori za mađarske medije.

Oni otkrivaju i da je Čaba na mjesto na kojem je sakrio dokaze zločina prebačen civilnim automobilom, ali i da mu lisice nisu skidane ni na trenutak.

“Čaba Der je uspio još jednom da šokira istražitelje, pošto se ispostavilo da je oružje sakrio na mjestu na kom svakodnevno prođe nekoliko stotina turista. Poslije detaljne pretrage, policajci su na mjestu koje je pokazao pronašli pištolj s prigušivačem”, naveli su oni.

Priznao ubistvo

Prethodno je Čaba, koji je uhapšen u Pragu a potom izručen Mađarskoj, odlučio da promijeni prvobitni iskaz i prizna da je ubio biznismena. On je rekao da je sa Laslom V. ušao u posao s drogom i da je trebalo da mu proda 11 kilograma kokaina. Međutim, umjesto droge, Čaba je pokušao Laslu da podvali šećer i pošto je pokojni to otkrio, Čaba ga je ubio.

“Na saslušanju je priznao da ga je ubio, ali je rekao da je morao da bira da li će da ubije ili bude ubijen jer je biznismen shvatio da ga je prevario za 11 kilograma kokaina, pa da je zbog toga pucao u Lasla V”, prenijeli su izvori iz istrage.

Podsjetimo, izručenje “nasmijanog ubice” poslije njegovog hapšenja u Pragu tražila je i Srbija zbog sumnje da je u januaru ubio Nebojšu Markovića ispred kuće na Banovom brdu.

Hronologija

28. avgust 2017 – sumnja se da je Čaba u Barseloni pokušao da ubije Nebojšu Stojkovića Stojketa

30. jul 2018 – Der je, kako se sumnja, ubio Ivana Serdarušića u centru Amsterdama

20. septembar 2018 – “nasmijani ubica” je pucao u biznismena Lasla V. u Budimpešti

5. januar 2019 – hladnokrvno je ubio Nebojšu Markovića ispred kuće na Banovom brdu, a sumnja se da je tada pucao u pogrešnu metu

1. mart – uhapšen u jednom hotelu u Pragu

18. jul – donesena je konačna odluka gde će mu se suditi i izručen je Mađarskoj

Poslije hapšenja Čabe Dera u hotelu u Pragu, kada su kod njega pronađena dva pištolja, prigušivač, municija, kao i oprema za maskiranje – perika, naočare, tri mjeseca se vodio postupak kako bi se odlučilo kojoj će državi biti izručen.

“Ne želim da budem izručen Srbiji. Imam svoje razloge za to. Želim da idem u Mađarsku, imam porodicu tamo”, navodno je tada rekao “nasmejani ubica” pred sudom u Pragu. Der je, podsjetimo, osumnjičen za ubistvo Nebojše Markovića kom je prišao u ulici Rajka od Rasine i ispalio projektile iz pištolja sa prigušivačem, što su zabilježile kamere za video-nadzor.

Izvor: Kurir