Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je danas da srpski narod ima Republiku Srpsku i svoje institucije.

– Srpski narod ima volju za svojom Republikom koja ima granicu prema Hrvatskoj i privremenu granicu prema Srbiji – rekao je Dodik novinarima u Kriškovcima kod Laktaša.

Povodom izjave lidera SDA Bakira Izetbegovića da ništa u BiH nije samo srpsko osim naziva Republika Srpska, Dodik je rekao da Izetbegović “može samo da se zanosi”.

– U Banjaluci su institucije koje su pod upravom srpskog naroda. Ne želimo time da pošaljemo poruku Bošnjacima da nisu dobrodošli, ali to je činjenica – istakao je Dodik.

On je naveo da razumije frustraciju bošnjačkih političara jer u Federaciji BiH imaju vlast samo u kantonu ili dva, a i u tom entitetu dijele je sa hrvatskim narodom.

– Tako je u Federaciji, dok na nivou BiH moraju da uvažavaju naše stavove – dodao je Dodik.

Govoreći o 25. novembru, koji se u FBiH obilježava kao “dan državnosti BiH”, Dodik je ponovio da njihove tvrdnje o ovom datumu nisu tačne.

– Na zasjedanju ZAVNOBiH u Mrkonjić Gradu nisu većinski učestvovali. Oni nisu bili u antifašističkom pokretu, bilo je nekoliko intelektualaca muslimana koji su se izjašnjavali kao Srbi i Hrvati, ali Bošnjaka nije bilo i sada je to odjednom njihov praznik – rekao je Dodik.

Izetbegović je ranije danas rekao da je svaki pedalj BiH zajednički i da ništa u BiH nije samo srpsko osim naziva Republika Srpska.

SRNA/Srpskainfo