Program reformi BiH, koji je usvojilo Predsjedništvo je uslovan, i tek kada bude formiran Savjet ministara sa strukturom koja je pobjedila na izborima, imaće snagu da bude dostavljen kao program moguće saradnje s NATO, izjavio je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik u našoj emisiji Aktuelno.

Ponovio je da se dokumentom ne prejudicira članstvo, i da svaka priča o bilo kakvoj saradnji mora da prođe proceduru odlučivanja u Predsjedništvu BiH.

Ističe i da su jake članice NATO dale garanciju da neće biti zahtjeva o članstvu, zbog čega je i odlučeno da se dokument podrži.

– To nije Nacionalni akcioni plan, nema ni naziv toga i ono što smo mogli da pridobijemo u razgovorima s predstavnicima različitih zemaljama, a važnim članicama NATO, jeste činjenica da su oni rekli da to neće poslužiti za aktiviranje bilo čega. To je nešto što je nama dalo osnovu da kažemo – OK, idemo u to – rekao je Dodik i dodao da vjeruje u ozbiljnost velikih zemalja.

Poručio je narodu u Srpskoj da nema potrebe za bilo kakvom sekiracijom.

– Јa nisam čovjek koji je spreman da žrtvuje minimalne interese Republike Srpske. Nisam spreman da za bilo kakvu vlast degradiram odluke Narodne skupštine Republike Srpske. Kada se formira Savjet ministara i kada stupi na snagu ono što je dogovoreno, ja ću biti taj koji će inicirati sjednicu Narodne skupštine i dostaviti i javnosti taj dokument u kojem će moći da procijene – istakao je srpski član Predsjedništva BiH.

Poručio je da je ključna rečenica u samom početku tog dokumenta glasi – Taj dokument ne prejudicira članstvo i da su za bilo kakvu odluku o saradnji sa NATO potrebne nove odluke Predsjedništva.

Sličan dokument, kaže, potpisale su pet zemalja članica EU i pet koje nisu članice . Ponovio je da je BiH do sada sarađivala s alijanskom kroz Partnerstvo za mir, i kroz dvogodišnji aranžman AЈPAP koji ističe krajem godine. Kritike opozicije kaže nisu osnovane, SDS i PDP do sada su ignorisali sve odluke Parlamenta Srpke, a sada traže da poslanici raspravljaju o Programu reformi.

– Јa im želim zahvaliti i čestitati što su prihvatili takvu politiku. Kamo sreće da su to prije godinu dana prihvatili pa odbili akcioni plan, neko su spekulisali. Svako bira kako se boriti u politici i to sve ima smisla sve dok ne ugrozite osnovne narodne i nacionalne interese i samu Republiku Srpsku, a s njihove strane je bilo masovnih ugrožavanja Srpske – naveo je Dodik.

Smatra da bošnjački političari upravljaju SDS-om i PDP-om, jer ih žele zadržati što duže za partnere u bh.institucijama. Kaže da su SNSD i Hrvati odavno spremni za formiranje Savjeta ministara, ali da za Bošnjake nije siguran i da SDA stoji na klimavim nogama.

Očekivanja od formiranja Savjeta ministara su prije svega, kaže Dodik da se odblokiraju sredstva koja pripadaju Republici Srpskoj i nastave započeti projekti.

Govoreći o nedavnom obilježavanju 24 godine od parafiranja Dejtonskog sporazuma, Dodik je istakao da je njegovo najveće dostignuće Republika Srpska koja je pokazala da može da bude formirana u miru, odbrani se u ratu, te da se pojavi na međunarodnoj sceni kao faktor pregovaranja.

– Republika Srpska je potpisnica svih 11 ankesa Dejtonskog sporazuma. Ona se pojavljuje u ključnim aneksima – četiri koji je Ustav BiH i 10 koji uvodi visokog predstavnika samo za civilna pitanja, što je on zloupotrijebio ne provodeći taj aneks, nego vršeći nasilje i kriminal međunarodnih razmjera – rekao je Dodik.

Foto: RTRS

Foto: RTRS

Govoreći o migrantskoj krizi, on je ocijenio da BiH još nema odgovor jer nema institucije koja se bavi time.

– Više su tu pojedini srpski kadrovi pokušali da nametnu neke vanustavne stvari Srpskoj, kao što je izvođenje vojske na granicu sa Srbijom, što mi nikada nećemo prihvatiti. Nismo prihvatili ni da pripadnici Fronteksa dođu na granicu između BiH i Hrvatske. To bi to dovelo do toga da granica prema Hrvatskoj bude još zatvorenija, dok bi prema Srbiji i Crnoj Gori bila otvorenija za migrante – rekao je Dodik.

Srpska je, dodao je on, donijela dvije važne odluke – da na njenoj teritoriji neće biti formirani migrantski centri, kao i da treba da pomogne migrantima da što prije prođu do destinacija u Federaciji BiH.

Govoreći Investicionom planu za 2020. godinu, vrijednom milijardu maraka, Dodik kaže, 300 miliona ide na izgradnju Koridora 5C, 60 miliona za izgradnju bolnice u Doboju, oko 300 miliona za rekonstrukciju magistralnih puteva u Srpskoj, na izgradnju HE Bistrica i Buk Bijela, kao i na projekte izgradnje vodovodnih i kanalizacionih mreža.

Za najavljeno povećanje najniže plate na 550 KM potrebno je 70 miliona, za povećanje penzije od tri odsto, 40 miliona i sve to govori, ističe srpski član Predsjedništva da se svaki ostvareni priliv usmjerava za poboljšanje životnog standarda građana Srpske.

RTRS