Tradicionalnom berzom sitnih životinja i proglašenjem pobjednika danas je u Prijedoru završena Druga balkanska izložba sitnih životinja.

Predsjednik Saveza za uzgoj i zaštitu sitnih životinja Republike Srpske Branko Stojanović je rekao da je izložba bila uspješna jer je okupila oko 100 izlagača iz desetak zemalja sa oko 2.000 eksponata.

– U protekla tri dana izložbu je posjetio veliki broj Prijedorčana, pogotovo mladih, što organizatorima daje najvišu ocjenu jer je to smisao izlaganja. Imali smo šta da pokažemo i imali smo kome – rekao je Stojanović.

On je naveo da Prijedor ima dugu tradiciju u uzgoju i zaštiti sitnih životinja i da ovdašnje Udruženje za uzgoj i zaštitu sitnih životinja “Golub” na najbolji i najprimjereniji način obilježilo četiri decenije postojanja.

Druga balkanska izložba sitnih životinja, Prijedor

Druga balkanska izložba sitnih životinja, Prijedor

Pobjednički pehar i prsten za najljepšnji eksponat na izložbi pripao je članu Udruženja “Golub” iz Prijedora Јiriju Sinjiju za par tuluskih gusaka.

– Riječima ne mogu objasniti šta mi ovo šampionsko priznanje znači, to je veliki podstrek za budući rad. Ovo je moja ljubav prema živini koju želim da prenesem i na mlade – rekao je Sinji, dodajući da namjerava da proširi ovo svoje nagrađeno jato.

Sinji je rekao da mužjak tuluskih gusaka može da dostigne težinu i do 16 kilograma, da je ova vrsta tiha i ne jede puno.

– Iako su velike, tihe su, ne trče puno, ali su razmažene i vole da se sa njima priča. Hrane se kao i sve ostale guske, pasu travu, jedu određenu količinu žitarica, ali ne jedu previše – rekao je Sinji.

Pored ovog para, Sinji ima i tridesetak gusak, mulate odnosno ukrštene rase i bijele guske.

Na izložbi su proglašeni i najljepši sportski i najljepši ukrasni golub, najljepši kunić i najmlađi izlagač izložbe, kao i pobjednici tri specijalizovane izložbe – patuljste kokinkine, najpopularniju vrstu koka u svijetu, komaromskog goluba i sisačkog prevrtača.

Pobjednički pehar i prsten za najljepšnji eksponat na izložbi

Pobjednički pehar i prsten za najljepšnji eksponat na izložbi

Među najmlađim uzgajivačima je bio i petogodišnji Јakov Stojanović koji je iskreno rekao da više sjedi nego što radi oko životinja, ali da pažljivo prati šta rade njegovi otac i stric, pa i djeda od kojeg je sve i počelo.

Riječi hvale za ovu izložbu imao je i internacionalni sudija Zoltan Boćen koji je rekao da je impresioniran izložbom, a posebno brojem djece koji su je posjetili.

– Djeca treba da se uče ovako, da bi imala neku svoju obavezu da brinu o životinjama, a ne samo da ih nabave, a da se onda o njima brinu roditelji – rekao je Boćen.

Udruženje “Golub” iz Prijedora bilo domaćin i organizator manifestacije, koja je i ujedno i 16. republička i 40. jubilarna međugradska izložba koju je organizovalo.

Generalni pokrovitelj izložbe je Grad Prijedor, a Ministarstvo uprave i lokalne samouprave Republike Srpske pokrovitelj, uz podršku brojnih sponzora.

Izvor: SRNA/RTRS