Stručnjak za bezbjednost Dževad Galijašević rekao je danas u Beogradu na predavanju “Politički islam kao novi identitet na zapadnom Balkanu” da je politički islam ideologija koja je u BiH došla sa Alijom Izetbegovićem i njegovom “Islamskom deklaracijom”.

Galijašević je naveo da u toj deklaraciji Izetbegović otvara i pokreće proces nove islamizacije, dodavši da se “politički islam u BiH nakalemio na komunističku patologiju”.

– Bukvalno je zamijenio komunističku doktrinu da je komunistička partija i nacija i država i ideologija i sve – rekao je Galijašević na predavanju koje je održano na Fakultetu za međunarodnu politiku i bezbjednost beogradskog Univerziteta “Union Nikola Tesla”.

On je naglasio da politički islam upravo sebe i doživljava nacijom, vjerom i državom.

– Izetbegovićevo političko nasljeđe sprečava BiH da bude država i ono ruši odnose i nacionalne identitete i istovremeno onemogućava Bošnjake da se nacionalno izraze i da se u Evropi ponašaju kao nacija – rekao je Galijašević.

On je podsjetio i na izjavu francuskog predsjednika Emanuela Makrona o BiH “kao tempiranoj bombi koja otkucava”.

– Ako se setimo izjave Makrona, onda ćemo videti snažnu reakciju Islamske zajednice i SDA koje su istupile i rekle da treba braniti islam od Makrona – rekao je Galijašević.

On je ukazao i da francuski predsjednik “nije napao islam, a ni Muslimane” već “aktuelnu vlast koja ne radi svoj posao”.

– On je napao bezbjednosne institucije koje su dužne da vode brigu i o džihadistima koji su odlazili u Siriju i o njihovom povratku – rekao je Galijašević koji je održao predavanje u svjetlu teorijski postavki koje je iznio u svoj novoj knjizi “Zemlja beznađa – Bosna i Bošnjaci između juče i sutra”.

SRNA/RTRS