Portparol SNSD-a Radovan Kovačević rekao je danas Srni da srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik nema šta da prikriva, te da je apsolutna neistina da je završio put BiH u NATO koji nikada neće ni biti završen dok se pitaju Dodik i SNSD.

– Naprotiv, za razliku od /počasnog predsjednika PDP-a Mladena/ Ivanića, čija stranka nije smjela ni glasati za Rezoluciju o proglašenju vojne neutralnosti Republike Srpske i koju je Ivanić potpuno izignorisao usvajajući Strategiju spoljne politike BiH u kojoj je lažno naveo da su Akcioni plan za članstvo /MAP/ i NATO dio konsenzusa u BiH, Dodik je uspio ispregovarati dokument koji je u skladu sa Rezolucijom o vojnoj neutralnosti – istakao je Kovačević.

On je rekao da se u tom dokumentu prvi put od 2005. godine, kada je Borislav Paravac iz SDS-a u Predsjedništvu BiH izglasao da je NATO strateški cilj BiH, navodi da se članstvo u NATO-u ne prejudicira.

Kovačević je istakao da je Ivanić, koliko god to očajnički želio, ne može nikako prikriti istinu.

Vjerujući da će mu za ostanak u fotelji i ovaj put biti dovoljno samo da bude izbor predsjednika SDA Bakira Izetbegovića, a ne građana Republike Srpske, Ivanić je na političkoj akademiji SDA sa ponosom isticao da je sve najznačajnije nadležnosti sa Republike Srpske na BiH prenio on lično, a ne stranci ili bilo ko drugi, dodao je Kovačević.

– Ovo nije izmišljotina Radovana Kovačevića ili Milorada Dodika, već apsolutna istina koju mogu vidjeti svi čim na internetu ukucaju `Mladen Ivanić i SDA` – naglasio je Kovačević.

On je ponovio da je Program reformi za koji je u Predsjedništvu BiH glasao Dodik, prvi zvanični dokument usvojen u zajedničkim institucijama BiH još od 2005. godine u kojem nije navedeno da je cilj BiH da postane članica NATO-a, već da se članstvo u NATO-u ne prejudicira.

– Dodik je za takav dokument i tako značajnu promjenu uspio izdejstvovati i saglasnost Bošnjaka i Hrvata. To se ne može nazvati nikako drugačije, nego kao uspjeh Dodika, SNSD-a i Republike Srpske – rekao je Kovačević.

RTRS