Protekli mandat ministara u Savjetu ministara iz Republike Srpske posebno je obilježilo gasanje Mirka Šarovića i Dragana Mektića za izmjene i dopune Krivičnog zakona BiH kojima se predviđa krivično gonjenje i propisuju drakonske kazne za poricanje genocida i zločina protiv čovječnosti, uprkos negativnom mišljenju Ministarstva pravde Republike Srpske.

Šarović i Mektić pokušali su da obmanu javnost u Republici Srpskoj tvrdeći da su uvažene primjedbe Ministarstva pravde Republike Srpske, ali su to institucije Republike Srpske oštro demantovale.

Ministar pravde Srpske Anton Kasipović 13. juna 2017. godine upozorio je da je Savjet ministara utvrdio izmjene Krivičnog zakona BiH mimo stavova koje je dalo Ministarstvo pravde Srpske.

Nakon intervencija institucija Republike Srpske i oštrih reakcija poslanika SNSD-a u parlamentu BiH, Šarović i Mektić povukli su saglasnost na ovaj prijedlog zakona, koji je potom završio u ladicama Ministarstva pravde BiH.

Da ministri iz Republike Srpske u Savjetu ministara i poslanici SDS-a i PDP-a u parlamentu BiH nastavljaju i dalje svoj rad suprotno stavovima institucija Srpske, pokazali su ponovo već 5. jula 2017. godine kada Predstavnički dom parlamenta BiH prvi put prima k znanju Izvještaj o radu Tužilaštva BiH, uprkos negativnom mišljenju institucija Republike Srpske.

Takav ishod glasanja omogućili su poslanici tadašnjeg Saveza za promjene koji su u drugom krugu glasanja bili uzdržani, zbog čega nije bilo potrebnih deset glasova da bi ovaj izvještaj bio oboren.

Na istoj sjednici Predstavničkog doma parlamenta BiH podržan je Program razvoja sistema zaštite i spašavanja na nivou institucija i organa BiH, koje je Ministarstvo bezbjednosti u Savjetu ministara predložilo parlamentu uprkos negativnom mišljenju Republičke uprave Civilne zaštite Republike Srpske, a za ovaj program glasali su poslanici SDS-a.

Nekoliko dana kasnije, 12. jula 2017. godine u Trstu, BiH nije potpisala Ugovor o transportnoj zajednici između EU i zemalja Zapadnog Balkana. Tada predsjedavajući Savjeta ministara Denis Zvizdić i njegov zamjenik Mirko Šarović pokušali su za to da okrive institucije Republike Srpske.

Međutim, iz institucija Republike Srpske odgovorili su da je nepotpisivanje ovog ugovora klasičan primjer nefunkcionisanja mehanizma koordinacije, za šta odgovornost snose upravo Zvizdić i Šarović.

Predstavnički dom parlamenta BiH 26. jula iste godine donosi odluku o smjeni Nikole Špirića sa pozicije člana Zajedničke komisije za nadzor nad radom Obavještajno bezbjednosne agencije BiH. Ova odluka donesena je pod izgovorom da je Špirić, u svojstvu predsjedavajućeg te komisije, navodno falsifikovao zaključke komisije u vezi sa aferom prisluškivanja zvačnika Srbije.

Odluka je, zapravo, donesena s ciljem da se spriječi parlamentarni nadzor nad radom OBA, kojom je rukovodio Osman Mehmedagić Osmica, kojem je nedavno poništena fakultetska diploma.

SRNA/RTRS