Šef Kluba poslanika SNSD Igor Žunić ponovio je danas da je Kolegijum Narodne skupštine Republike Srpske odlučio da odbaci zahtjev opozicije da se na dnevni red današnje osme redovne sjednice uvrsti tačka na kojoj bi se raspravljalo o Programu reforme iz razloga jer taj dokument nije bio u skladu sa Poslovnikom.

On je istakao da želi da se na sjednici parlamenta govori o dokumentima koja su svi vidjeli i koji su usvojeni.

– Tu prije svega mislim na Strategiju spoljne politike koju je potpisao Mladen Ivanić mimo rezolucije parlamenta Srpske iz 2018. godine. SDS i PDP se tada nisu sjetili da drže konferenciju za novinare i traže posebnu sjednicu. U tom dokumentu, koji je Ivanić potpisao piše: “Nastavak sprovođenja aktivnosti u odnosu na NATO ostaju prioritet institucija BiH. Prioritetne aktivnosti će biti prvenstveno usmjerene ka aktivaciji i sprovođenju MAP”-  naveo je Žunić.

Dodao je da je taj dokument postoji i da je opozicija, ako ima imalo morala, trebala da stavi taj dokument na dnevni red parlamenta Srpske kako bi se o njemu raspravljalo.

Žunić je naveo da se na sjednici NSRS moglo raspravljati i o nizu drugih stvari koji se tiču obaveza funkcionera iz Srpske, a koji obavljaju svoje dužnosti u Sarajevu.

– Mogli smo pitati Igora Crnatka da nam objasni njegove izjave da BiH treba da prati primjer Crne Gore na putu ka NATO, kao i da je spoljnopolitička odrednica Bosne i Hercegovine članstvo u NATO i EU. Tu izjavu je dao 1. februara ove godine. Takođe, mogli smo u toj informaciji i da nađemo izjavu Dragana Mektića u kojoj kaže: “S obzirom na našu prošlost volio bih da zajednički guramo priču vezano za NATO” – naveo je Žunić.

On je istakao da su poslanici trebali da raspravljaju i o dokumentu pod nazivom “Pozicija SAD u vezi sa aktivacijiom MAP za BiH” u kojem jasno stoji da je Mladen Ivanić glasao za spoljnopolitičku strategiju BiH, koja podrazumijeva i članstvo u NATO.

Žunić je još upitao zašto su srpski ministri tri puta skidali ANP sa dnevnog reda sjednica Savjeta ministara, umjesto da su glasali protiv njega.

– Imali su mogućnost da glasaju protiv ANP i tada bi ga skinuli za stalno. Međutim, oni su ga skidali sa dnevnog reda da ostane mogućnost dnevno političkih ucjena – istakao je Žunić.

Na pitanje novinara da li je upoznat sa informacijom o Programu reforme, Žunić je naveo da zna dovoljno o njegovom sadržaju, ali da ne želi otkrivati detalje.

Na pitanje zašto, Žunić je rekao da taj dokument još nije stupio na snagu već će se aktivirati onog trenutka kada se formira Savjet ministara u dogovoru sa članovima Predsjedništva BiH.

– Јavnost Republike Srpske treba znati da je NSRS donijela rezoluciju o vojnoj neutralnosti za koju nisu željeli glasati predstavnici SDS i PDP. Oni nisu smjeli da glasaju za to. U Programu reforme BiH tačno stoji rečenica da se ne prejudicira članstvo u NATO i da će sve ostale odluke donijeti Predsjedništvo BiH i Parlamentarna skupština. NSRS može da upotrijebi mogućnost vitalnog nacionalnog interesa – pojasnio je Žunić.

Na primjedbu da je dokument o putu BiH ka NATO potpisao i Nebojša Radmanović iz SNSD, Žunić je podsjetio da je put ka NATO zacrtan 2004. godine odlukama parlamenta Srpske. U tim odlukama, kako je naveo on, učestvovali su i poslanici SDS, PDP i SNSD.

– Nastavio je gospodin Paravac, naslijedio Radmanović, potom Ivanić – naveo je Žunić.

Izvor: srpskainfo.com