Na naslovnoj strani sutrašnjeg izdanja beogradskog nedjeljnika NIN nalazi se puška uperena u predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, a iza njega stoji srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Ova naslovnica sa Vučićem “na nišanu”, koja je objavljena na Instangram profilu NIN-a, šokirala je čitaoce ovog nedjeljnika, kao i medijsku i političku javnost, a u komentarima na društvenim mrežama navodi se da se puškom uperenom u Vučića neskriveno crta meta na čelo predsjedniku Srbije, te poručuje NIN-u da bi ovu naslovnu stranu trebalo da povuku.

Glavni i odgovorni urednik NIN-a Milan Ćulibrk rekao je za B92 da je fotografija koja je izazvala reakcije javnosti već ranije objavljivana u drugim medijima 27. juna 2017. godine i da je to Tanjugova slika.

– Nikome u NIN-u nije ni na kraj pameti palo ono za šta nas sada optužuju, dovodeći fotografiju sa naslovne strane u kontekst sa ozbiljnim pretnjama predsedniku Srbije – naveo je Ćulibrk u saopštenju.

Tanjug je to demantovao navodeći da fotografija na naslovnoj strani NIN-a nije njihova fotografija i da takva nikada nije objavljena ni u Tanjugovom sevisu, niti u bilo kojem drugom mediju.

– Ono što je NIN objavio je jedan kadar sa originalne, Tanjugove fotografije, koju je NIN isekao, fokusirajući se na deo kadra u kojem je puška ‘uperena’ u predsednika Vučića. Sa fotografije koju je snimio Tanjug, prilikom posete predsednika Vučića, u društvu /tada predsjednika Republike Srpske/ Milorada Dodika i njihovih domaćina, 8. Međunarodnom sajmu naoružanja i vojne opreme u Beogradu, 27. juna 2017. godine, NIN je isekao dve trećine sadržaja koji ilustruju ambijent u kojem je snimljena, kao i ostale ljude i drugo oružje – objavio je Tanjug.

Riječ je, navodi Tanjugu, o uklanjanju dvije trećine sadržaja, odnosno falsifikatu originalne Tanjugove fotografije, kojim je, nema sumnje, promijenjen sadržaj fotografije, a time i njena poruka.

Predsjednik Skupštine Srbije Maja Gojković osudila je naslovnu stranu NIN-a na kojoj se, kako kaže, poziva na linč i ubistvo predsjednika Republike Aleksandra Vučića.

Gojkovićeva je u Skupštini Srbije rekla da se u novinama promoviše atentat na Vučića, s obzirom da se na naslovnoj strani nedjeljnika nalazi snajper uperen u srce predsjednika Srbije i tadašnjeg predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika koji se na fotografiji nalazi pored njega.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavio je danas da je fotografija sa naslovne strane sutrašnjeg NIN-a “slika bolesne mržnje” i poziv na likvidaciju predsjednika Aleksandra Vučića.

Šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke Aleksandar Martinović ocijenio je da je naslovna strana nedeljnika NIN poziv na ubistvo predsjednika Aleksandra Vučića i i dodao da onaj ko je uperio snajpersku pušku u Vučića uperio je u Srbiju i Republiku Srpsku, jer se na slici pored Vučića nalazi i Milorad Dodik.

Predsjednik Udruženja novinara Srbije Vladimir Radomirović kaže za Kurir da uredništvo NIN-a treba da objasni ovu naslovu stranu koja je dosta šokantna.

– Nije uobičajeno da se na takav način tretira predsednik države. Uredništvo NIN-a bi moralo da objasni svoj postupak. Čini se da ne bi objavili takvu fotografiju da je neko drugi na mestu predsednika Srbije – rekao je Radomirović.

Državni sekretar MUP Srbije Biljana Ivković Popović je na Tviteru zapitala ko priželjkuje likvidaciju predsjednika Aleksandra Vučića.

– Kako da tumačim da je jedan medij uperio snajpersku pušku u legalnog i legitimno izabranog predsednika Srbije? Naslovna strana se pažljivo bira i uvek nosi neku poruku – navela je ona.

SRNA/RTRS