Književni večernji matine pod nazivom “Omaž Puškinu” održan je sinoć u Pozorištu Prijedor povodom obilježavanja 220 godina od rođenja velikana ruske i svjetske književnosti Aleksandra Sergejeviča Puškina.

U programu su učestvovali studenti, postdiplomci i profesori Fakulteta za prevođenje Moskovskog državnog univerziteta Lomonosov, profesori Univerziteta “Apeiron” Larisa Čović Lupačova i Branimir Čović, te predstavnici Udruženje za očuvanje tradicije Prijedor i Udruženja Bosanski kulturni centar Prijedor.

Dekan Fakulteta filoloških nauka Panevropskog univerziteta “Apeiron” u Banjaluci Larisa Čović Lupačova izjavila je novinarima da ovaj fakultet slavi desetogodišnjicu postojanja.

“U okviru tog jubileja pozvali smo naše partnere iz Moskovskog državnog univerziteta Lomonosov sa kojima sarađujemo 10 godina da izvedu predstavu o velikom ruskom piscu Puškinu u čast i njegovo jubileja”, istakla je Lupačova.

Predsjednik Udruženja za očuvanje tradicije Prijedor Željko Šormaz izjavio je da su večerašnji kolaž program činile priče, igre i pjesme koje govore o Puškinovom životu i o njegovim djelima i likovima iz njegovih djela.

“Ovaj događaj bio je iskorak u pravcu promocije kulture i tradicije ruske nacionalne manjine”, rekao je Šormaz.

Prorektor za naučni rad i međunarodnu saradnju na Panevropskom univerzitetu “Apeiron” Sanel Jakupović rekao jer da je organizatorima i domaćinima ove manifestaciji bila čast da ugoste predstavnike velikog i najstarijeg univerziteta u Rusiji.

“Ovo je prilika i za Bosanski kulturni centar, čiji sam predsjednik Upravnog odbora, da poslije registracije u julu, dokaže ono što je najavilo da kreće u intenzivniju kulturnu promociju svih naših vrijednosti zajedno sa interncionalnim”, rekao je Jakupović.

Tokom večeri odigrana je i predstava studenata i prikazan film u režiji profesora i studenata sa univerziteta Lomonosov.

Izvor: SRNA/ATV