Veliki srpski pisac za djecu i odrasle i jedinstvena ličnost srpske kulture Dušan Radović rođen je na današnji dan 1922. godine – njegovi tekstovi u dječijim listovima i čuvena radio emisija “Dobro jutro Beograde” ostali su zaštitni znakovi jednog vremena.

Radović je ostao upamćen i kao vrstan dječiji pisac. Radio je u listovima “Zmaj”, “Pionir”, “Kekec” i “Poletarac”, a bio je i urednik dječijih redakcija Radija i Televizije Beograd.

U široj javnosti posebno je upamćen po radio-emisiji Studija B “Beograde, dobro jutro”, kojom je od 1976. do smrti 1984. budio Beograđane obiljem satiričnih doskočica, duhovitih komentara i ljupkog humora, obilježenih autentičnom mudrošću.

Radović je djecu uvijek tretirao kao ozbiljnu i zrelu publiku. Kratkim duhovitim replikama je sa puno pažnje, takta i ljubavi otkrivao vrline i slabosti sugrađana.

Najpoznatija djela Duška Radovića su zbirke pjesama “Poštovana deco”, “Smešne reči”, “Vukova azbuka”, “Pričam ti priču”, “Ponedeljak”, “Utorak”, “Sreda”, “Četvrtak”, dramska djela “Kapetan DŽon Piplfoks”, “Tužibaba”, “Če” /s Matijom Bećkovićem/, aforizmi “Beograde, dobro jutro”, TV serija “Na slovo, na slovo”.

Radovićevi aforizmi i danas su čitani, jer na britak, sjetan ili opor način svjedoče o vremenu i ljudima:

– Tjerajte decu da uče. Najviše jedu najgori đaci; Budite oprezni. Pobjede se lakše zaboravljaju nego porazi.

– Ko je imao sreće da se jutros probudi u Beogradu, može smatrati da je za danas dovoljno postigao u životu. Svako dalje insistiranje na još nečemu bilo bi neskromno…

Srpskainfo