Da je Ministarstvo inostranih poslova /MIP/ BiH postalo privatno preduzeće PDP-a i njenih lidera ministra Igora Crnatka, predsjednika PDP-a Branislava Borenovića i počasnog predsjednika PDP-a Mladena Ivanića, bezbroj je informacija do kojih je došla javnost, a na koje su u proteklom periodu dokumentovano ukazivali mnogi mediji, navodi portal Inforspska.

– Agencija za državnu službu BiH, na osnovu zahtjeva MIP-a BiH, raspisala je konkurs za glavnog inspektora – ministra savjetnika u kancelariji za kontrolu diplomatskih i konzularnih poslova a krajnji rok za prijavu je bio 14. novembar. I ništa tu možda ne bi bilo čudno da konkurs nije namješten za Savu Škrbu, aktuelnog šefa kabineta Igora Crnatka i glavnog zaduženog za logistiku i rješavanje svih privatnih zahtjeva Mladena Ivanića i Branislava Borenovića – ističe se u tekstu.

Isti izvor navodi da je zanimljivo napomenuti da je još aktuelni šef Kabineta ministra inostranih poslova u Savjetu ministara Savo Škrba koji sebe, kad Crnadak ode sa te funkcije, vidi kao šefa inspekcije za diplomatske i konzularne poslove, očekuje da konkurs i njegovo imenovanje najnormalnije prođe jer kad god mu neko skrene pažnju na nepravilnosti i nezakonitosti on kaže – “tako smo mi to radili i u Upravi za indirektno oporezivanje, ne brini”.

Prema navodima ovog portala, “Škrba je bio posebno ponosan na to što je prema preporuci Ivanića, a posredstvom MIP-a više puta tražio bilo kakve političke sesije, okrugle stolove… po svijetu na koje bi mogao da ubaci Ivanića kao bivšeg člana Predsjedništva BiH, jer mu se Ivanić požalio da mu je dosadno, da ništa ne radi, ali i da mu je povrijeđena sujeta jer su ga skoro svi zaboravili”.

Međutim, navodi isti izvor, Agencija za državnu službu je odustala od pomenutog konkursa, kao i od formiranja komisije za sprovođenje konkursa.

Portal Infosrpska dodaje da su dva moguća razloga za to – jedan je da je Predsjedništvo BiH već imenovalo novog predsjedavajućeg Savjeta ministara, ali i poštovanja Zakona o zaštiti tajnih podataka prilikom prijema u radni odnos.

– Drugi konkurs koji je raspisan za mjesto pomoćnik ministra za opšte poslove bio je namješten za Јovana Kalabu. Međutim, pored najave Agencije za državnu službu BiH da njihov član komisije neće učestvovati u daljem radu u ovom konkursu, Almir Šahović, pomoćnik ministra Crnatka, insistira na tome da se sastane konkursna komisija, jer, kako priča po kuloarima, “Crnadak je i njemu valjao”. Tako je za 2. decembar zakazan pismeni dio ispita za ovaj konkurs, a da li će i usmeni dio uspjeti da održe nije poznato, jer Crnatkov pomoćnik poput svog ministra često nije tu i obilazi zemaljsku kuglu, trošeći pare poreskih obveznika BiH – naglašava se u tekstu.

Izvor:Infosrpska