U Muzeju Kozare u Prijedoru večeras je otvorena izložba “Reminiscencije” čiji je autor grafičar iz Beograda Mirjana Tomašević.
Direktor Muzeja Zoran Radonjić izjavio je novinarima da je riječ o posljednjoj izložbi u ovoj sezoni.

“Ova izložba podrazumijeva dva toka. Jedan je eksperimentisanje autora grafičkim tehnikama – akvatintom, linorezom, linogravurom u svrhu dobijanja jedinstvenog originalnog izraza, što je u velikoj mjeri i ostvareno kada pogledate ova djela”, rekao je Radonjić.

On je dodao da je druga dimenzija duhovna dimenzija slike ili vizuelna poetika samog autora.

Tomaševićeva je istakla da je riječ o originalnoj štampi ručne grafike, što je malo neuobičajeno pošto su uglavnom u boji, dodajući da je to izazov kojim se bavi u posljednje vrijeme.

“Izloženi radovi nastali su u protekle dvije godine mada su mnogo ranije sazrijevali u meni kao iskre i sjećanja na neke povode iz ranijih radova ili uopšte iskustva iz života”, rekla je Tomaševićeva.

Ona je dodala da izloženi fragmenti i instalacije predstavljaju skup raznih životnih događaja koji su ostali u nekom likovnom smislu.

Izložbu je otvorio šef gradskog Odsjeka za obrazovanje Stevica Dronjak koji je istakao da je Muzej Kozare prepoznatljiva ustanova kulture, ne samo u Prijedoru, nego i šire.

“Grad Prijedor podržava sve aktivnosti u oblasti kulture, posebno u ovoj ustanovi i tako će biti u 2020. godini, što se posebno odnosi na bijenale radova na papiru ili likovnu koloniju”, rekao je Dronjak.

Otvaranje izložbe upotpunio je fragment iz scenskog nastup autorkinog supruga, mađioničara Radeta Pilipovića čije je umjetničko ime Mister Grifoni.

Izložba će biti otvorena do 20. decembra.

Mirjana Tomašević rođena je u Beogradu 1967. godine. Fakultet primenjenih umetnosti i dizajna završila je 1991. godine, a magistrirala 1994. Profesor je grafike na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu. Na umjetničkoj sceni prisutna je od 1992. godine od kada je i član ULUS-a.

Učestvovala je na oko 250 kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu. U Srbiji je imala devet samostalnih izložbi grafika, a u inostranstvu četiri.

Agencije/prijedor24h

Video: Kozarski