Program reformi koji je usvojilo Predsjedništvo je na neki način mali korak nazad na “NATO putu BiH” jer u tom dokumentu se uopšte ne spominje Akcioni plan za članstvo (MAP) što je proces koji prolaze sve zemlje na putu u NATO. Pitanje članstva BiH nije na dnevnom redu, a sada nije ni MAP, tvrdi Nebojša Radmanović, zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta BiH i potpredsjednik SNSD-a.

U intervjuu za Glas Srpske Radmanović otkriva nove detalje iz dokumenta koji je i dalje zaključan u Predsjedništvu BiH, ali o čijem sadržaju je vrh SNSD-a informisao lider stranke Milorad Dodik. Radmanović tvrdi da je ovaj dokument posljedica kompromisa na kojem mora da počiva BiH.

– Program reformi koje je usvojilo Predsjedništvo nije Godišnji nacionalni plan (ANP). Nije ni sličan tome – ističe Radmanović.

On kaže da dokument ne prejudicira članstvo u NATO-u.

– ANP prejudicira sve suprotno od onog što je navedeno u Programu reformi i tačno govori o koracima. Stavlja u igru Pregled odbrane koji je potpuno loš, a toga u Programu reformi nema. Zato je važna ta rečenica u kojoj se ne prejudicira članstvo u NATO, jer onda nema ni članstva u MAP-u. Nigdje se ne spominje MAP. Ovdje nema riječi o tome – poručio je Radmanović.

On ističe da se u dokumentu ne pominje vojna neutralnost, dodajući da bi to izazavalo drugu vrstu reakcija.

– Nije se odustalo do saradnje sa NATO-om. Ostavlja se mogućnost da se eventualno dogodi neka druga situacija. Dalje, važna razlika u odnosu na ANP je u sistemu reformi. Ne govori se o famoznih dva odsto BDP koje treba izdvajati za Oružane snage. Nema te ključne rečenice o dva odsto koja pritišće i druge zemlje. Nema ništa o reformi policije, koja je bila važna u ANP-u. Sve je dovedeno u kontekst dvadesetak stranica reformi koje bi inače radili i da nema NATO-a. Lično mislim da je ovo dobro za sve u BiH jer su politički krugovi u Sarajevu shvatili da neće dobiti ništa ako budu insistirali na ANP-u. To i jeste BiH, svi moraju popuštati – pojašnjava Radmanović.

On je dodao da će iz BiH na kraju otići neki papir u NATO.

– Neki papir je morao biti upućen. Došlo se u fazu da moramo nešto reći kada je ta priča u pitanju. A ako želite nešto da dogovarate na nivou BiH, morate praviti kompromise, ali se moramo naviknuti da oni ne budu na štetu bilo koga. Ovo jeste optimalno rješenje. Da je usvojen ANP, bilo bi na našu štetu, da nije bilo ništa bilo bi na štetu onih koji hoće u NATO. I ne treba to kriti, predstavnici dva naroda žele u NATO – priča Radmanović, napominjući da ne vjeruje da iz  Brisela može doći poruka da slijedi aktivacija MAP-a, jer bi to napravilo dodatne probleme.

Radmanović je odgovorio i na pitanje zašto je dokument pod ključem

–  To biste morali da pitate članove Predsjedništva. Dodik je želio da to damo poslanicima, ali odluka Predsjedništva je da to bude objelodanjeno kad bude poslato u Brisel. Mi smo ispričali skoro sve što ima pa se ne vidi zašto je praktično pod ključem, ali takva je odluka. Ali možda je to dobro zbog ubrzanja procesa formiranja Savjeta ministara. U Sarajevu su političari rekli da je to nastavak puta u NATO, ovdje u Banjaluci smo rekli da nije. Pokušao je Dodik da nama i koalicionom partnerima objasni o čemu se radi iz čega smo shvatili sve ovo što govorim. Nema tih koraka i zato smo jedinstveni, osim opozicije koja nije ni glasala za vojnu neutralnost. Oni lutaju, ne snalaze se uopšte – rekao je Radmanović.

On je naglasio da se žurba ogleda u stavu Zapada da je štetan uticaj Rusije na ovim prostorima.

– NSRS je donijela rezoluciju o vojnoj neutralnosti. To je neutralnost i prema NATO i prema istočnim varijantama. Taj signal iz Brisela je značio da neko želi da požuri prije nego što se situacija u vezi sa rezolucijom stabilizuje. Istovremeno, imamo stav Zapada o, kako oni kažu, pogubnom uticaju Rusije na ovom prostoru. Tu sigurno jesu razlozi za žurbu. Јer potpuno je nebitno NATO-u da zbog vojnog aspekta uključi BiH. Svakako smo okruženi zemljama koje su u NATO, a nemamo ni pretjerano sposobnu vojsku – istakao je Radmanović.

I dok je stav Hrvata u BiH jasan, jer na putu za NATO prate maticu, ostaje nejasno zašto su Bošnjaci za tu priču.

– To je pitanje za širu analizu o borbi Bošnjaka za nacionalni identitet, za neku fiktivnu državu koje nema, za neku hiljadugodišnju priču i odatle bi se mogli izvoditi zaključci. Put prema NATO-u je počeo kada je Turska bila druga ili treća po važnosti članica te alijanse – poručio je Radmanović.

On tvrdi da inicijativa za izmjene Poslovnika Predstavničkog doma koju su pokrenuli PDP i SDS nije isprovocirala dogovor o formiranju Savjeta ministara

– Nama je bio interes da radi Savjet ministara. Svima je odgovaralo pokretanje ovog pitanja osim pojedincima koji pet godina sjede u Savjetu ministara, bez podloge u glasovima. Nije ključ bila inicijativa, ona se rodila u ko zna čijim glavama, a za mene je potpuno zaprepašćujuće da su četiri poslanika iz RS to pokrenula. Oba lidera partija razumiju odlično da je to udar na ravnopravnost koji može da ima posljedice. Da je tako pokazuje potpuna podrška svih iz FBiH osim HDZ-a BiH tom prijedlogu. Naš prijedlog za sastav komisija jeste isprovociran. Ali ne i formiranje Savjeta ministara – istakao je Radmanović.

Nebojša Radmanović je poručio da je osnovna idejada tri ministra budu iz reda SNSD-a, a tri zamjenika iz reda partnerskih stranaka, i da je to skoro usaglašeno, Ali da nisu sva imena dogovorena.

RTRS