Film “Dnevnik Diane Budisavljević” biće prikazivan u Prijedoru od 5. do 11. decembra, najavljeno je iz kina “Kozara”.
Prijedor će se na taj način pridružiti gradovima širom BiH u čijim bioskopima u decembru počinje redovno prikazivanje filma za koji vlada veliki interes javnosti.

Film je apsolutni pobjednik Pulskog festivala i među 11 do sada osvojenih nagrada ima i nagrade publike u Hrvatskoj i u Srbiji.

“Ponosni smo što nakon velikog uspjeha kod publike u Hrvatskoj i Srbiji film dolazi pred gledaoce BiH, odakle su rodom brojna djeca koju je Diana Budisavljević spasila svojom velikom humanitarnom akcijom tokom Drugog svjetskog rata”, navodi se u saopštenju zagrebačke kompanije “Hulahop”, producenta ovog igrano-dokumentarnog filma.

Istinita priča o državljanki austrijskog porijekla, udatoj za ljekara pravoslavne vjeroispovijesti u Zagrebu, koja je za vrijeme Drugog svjetskog rata sigurne smrti spasila više od 10.000 srpske djece iz NDH logora, bila je prećutkivana do današnjih dana.

Živko, Milorad, Zorka i Nada se gotovo 80 godina kasnije vraćaju u logore svog djetinjstva i tek tada saznaju da život duguju nepokolebljivoj snazi jedne žene.

Diana je vodila detaljnu kartoteku dječijih sudbina, koju će joj poslije rata nepovratno oduzeti komunistička vlast 1945. kada njeno germansko i građansko porijeklo postaju nepoželjni.

Zahvaljujući Dianinom dnevniku, koji je nakon njene smrti pronašla unuka, rasvjetljena je herojska uloga žene uvjerene da njen život nije vredniji od života nedužno progonjenih.

Dianu Budisavljević igra Alma Prica, njenog supruga Julija Budisavljevića Igor Samobor, njegovu sestru Miru Kušević Mirjana Karanović, a u ulozi nadbiskupa Alojzija Stepinca debitovao je Livio Badurina.

U kinu “Kozara” u Prijedoru film će igrati od 18.30 časova. Cijena ulaznice je 4 KM.

Agencije/prijedor24h