Dr Jevgenij Komarovski upozorava roditelje da budu svesni svog ponašanja

Najpoznatiji sovjetski pedijatar iz Ukrajine dr Jevgenij Komarovski ističe zašto je važno da nikada ne vičete na svoje dete. Ukoliko to pak, činite onda je vrlo verovatno da će ovo biti posledice po detetovu ličnost:

Manjak samopouzdanja

Deca na koju su se roditelji stalno drali, posebno ako su ih poredili sa nekim osećaju se manje vrednim i manje bitnim. Takođe, ovakva deca u budućnosti neće smatrati da mogu da utiču na okolinu.

Agresija

Ako se stalno derete na svoje dete ono će već od 4. ili 5. godine početi da ispoljava agresivno ponašanje. Česte tuče i incidenti obeležiće i početak školskog doba.

Strah

Većina dece na koju roditelji stalno veču počinju da se plaše svega i svačega. To može dovesti i do nemogućnoti sklapanja prijateljstava, ali i nesposobnosti da rešava konflikte u budućnosti.

Problemi s koncentracijom

Jedan od glavnih posledica emotivnog zlostavljanja roditelja. Neka deca kako bi se zaštitila od verbalne agresije roditelja nauče kako da “potisnu” njihovu viku, te se jednostavno isključe kada im to ne odgovara, što može izazvati ponašanje koje će praktikovati i u drugim životnim situacijama.

Telegraf/prijedor24h