Prijedorski “Vodovod” ove godine je imao oko 7.000 nultih potrošača. Hiljadu više nego ranijih godina. Zbog manjeg broja potrošača umanjen je i prihod “Vodovoda” za nekih 70.000 KM. Pad potrošača, naročito u seoskim sredinama bilježe i “Komunalne usluge”.

Aleksandra Pašalić. izvršni direktor za ekonomske poslove u prijedorskom “Vodovodu” kaže da je riječ o trećini potrošača, od ukupno 23.000, čiji vodomjeri miruju. I taj broj je do sad najveći, a ranijih godina bilo je oko 6.000 i ispod te brojke. Ona dodaje da se mirovanje vodomjera kroz manju potrošnju vode odražava i na finansijsko poslovanje “Vodovoda”. Samim tim smanjen je i prihod.

– U odnosu na prošlu godinu, za deset mjeseci 2019. godine imamo smanjenu potrošnju za oko 50.000 kubika, što finansijski znači oko 70.000 KM manji prihod. Takav isti trend imamo i u 2018. u odnosu na godinu ranije. Isto oko 50.000 kubika manje – kaže Pašalićeva.

Probleme s manjim brojem korisnika, ali i s otkupom kartona i recrkfažom imaju i u “Komunalnim uslugama”. Dujo Milanko, direktor “Komunalnih usluga” kaže da to ipak nije tako drastično.

-U svakom slučaju Imamo pojava gdje ljudi odjavljuju smeće zato što napuštaju sredinu. Negativan efekat u svemu tome je zato što ne idu samo pojedinci. Sad se dešava da cijele familije napuštaju ovu našu sredinu. To je jedan negativan efekat, posebno u seoskim sredinama, gdje nakon tog nemamo rentabilnosti da vršimo odvoz smeća, a naš osnovni cilj i plan u posljednih deset godina je da svake godine povećavamo broj korisnika – napominje Milanko.

Naplata u “Komunalnim uslugama” Iznosi oko 90 odsto i oni su jedino preduzeće iz ove branše koje ne obračunava kamate na dugovanja. Ni domaćinstvima, ni privrednim subjektima. Komunalne usluge trenutno zapošljavaju 163 radnika.

Kozarski