Skupština grada Prijedora uputila je javni poziv predstavnicima nevladinih organizacija, fondacija, sindikata i drugih udruženja građana za podnošenje zahtjeva za odobrenje prisustva sjednicama ovog parlamenta u 2020. godini, a rok za dostavljanje zahtjeva je 31. decembar.
Javni poziv za prisustvovanje sjednicama lokalnog parlamenta upućuje se radi ostvarivanja načela javnosti u radu, jačanja neposredne i parlamentarne demokratije, boljeg izražavanja stavova građana, donošenja što kvalitetnijih odluka i drugih akata, navodi se u pozivu.

Predsjednik Skupštine grada će zajedno sa predsjednicima odborničkih klubova utvrditi kojim će udruženjima biti odobreno prisustvo u 2020. godini u skladu sa elementima navedenim u zahtjevima i raspoloživim vremenom i prostorom.

“Odobravanje prisustva sjednicama ne znači automatski i pravo obraćanja, već se ovo pravo može steći po naknadnom odobrenju predsjednika Skupštine grada Prijedora i predsjednika odborničkih klubova u svakom pojedinačnom slučaju i nakon svakog pojedinačnog zahtjeva”, dodaje se u pozivu.

Sjednicama Skupštine grada Prijedora u ovoj godini najčešće su prisustvovali predstavnici Boračke organizacije, Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila, Udruženja građana DON, Udruženja penzionera, sindikata i OEBS-a.

Agencije/prijedor24h