Ekonomske migracije su samo jedan od tri razloga zbog kojih se u ranijem periodu jedan broj Prijedorčana isključio sa sistema centralnog grijanja.Takvih je oko 700.

– Ono što je trenutno prisutno su finansijski razlozi, socijalne kategorije, znači nemogućnost plaćanja grijanja. Jedan broj korisnika, njih oko 700 je isključen zato što ne boravi ovdje. To su uglavnom povratničke kategorije, ljudi koji su ostvarili prava i vratili stanove u posjed u Prijedoru , a žive recimo u inostranstvu – kaže Zoran Knežević, direktor gradske “Toplane”. Pojava smanjene potrošnje i u sferi komunalnih usluga trebala bi zabrinuti nadležne tvrde ekonomski analitičari. Jer problem nije samo u komunalnim sistemima, nego i u pdv-u i javnoj potrošnji.

Zoran Pavlović, ekonomski analaitičar kaže da situacija sa migracijam u Bosni i Hercegovini, koja se graniči sa egzodusom, ostavlja duboke posljedice po sve segmente života. Od privatnih, porodičnih pa, na kraju, i komunalnih problema koji nastaju zbog toga. Ukoliko nivo korisnika padne ispod 50% takvi sistemi komunlnih usluga postaju neisplativi.

– Situacija koja se dešava u Prijedoru, ali i u drugim gradovima, je takva da s odlaskom stanovnika, isključivanjem sa sistema, komunalna pred uzeća potencijalno dolaze na rub mogućeg funkcionisanja – kaže Pavlović. Manje stanovnika znači, po Pavloviću, i manje radnika, manje uplata za penzije i zdravstvene fondove. U međuvremenu i “Toplana” dijeli sudbinu komunalnih pred uzeća po pitanju dugovanja. U ovom trenutku od korisnika potražuje oko sedam miliona maraka.

M.Z./Kozarski