Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik posjetio je danas Crkvu Svetih Ćirila i Metodija i Kulturno-pastoralni centar u Ljubljani gdje su ga dočekali sveštenici na čelu sa protojerejom-stavroforom Peranom Boškovićem.

Dodik je naglasio da crkva ima veliku ulogu u srpskom narodu, te da je jedan od najznačajnijih elemenata srpskog nacionalnog identiteta.

– Stoga je veoma važno da se okupljamo oko crkve i jačamo našu pravoslavnu vjeru. Crkva je kroz istoriju, u raznim okolnostima, u dobru i zlu, uspjela da okuplja srpski narod koji je narod mira, vjere i ljubavi – istakao je Dodik prilikom sureta sa sveštenstvom hrama u Ljubljani.

On je rekao da je Crkva Svetih Ćirila i Metodija mjesto saborovanja srpskog naroda u Ljubljani i Sloveniji, te izrazio zadovoljstvo što je danas obišao ovaj hram i Kulturno-pastoralni centar.

– Veoma sam srećan da vidim ovo prelijepo zdanje, koje je rezultat velikog rada i pregalaštva sveštenika Boškovića. Hram, Parohijski dom, kao i Kulturno-pastoralni centar, koji ima bogatu biblioteku i razne druge sadržaje, značajni su sa srpsku zajednicu u Sloveniju i predstavlja jedinstveno mjesto njihovog okupljanja i druženja – naglasio je srpski član Predsjedništva BiH. Zajedno sa Dodikom hram je obišao i ambasador BiH u Ljubljani Milorad Živković.

Sveštenstvo ovog hrama izrazilo je zadovoljstvo posjetom srpskog člana Predsjedništva BiH, naglasivši da im je velika čast što su imali priliku da ga dočekaju i ugoste u ovom centru.

Crkva Svetih Ćirila i Metodija je najvažniji bogoslužbeni hram Srpske pravoslavne crkve na području Slovenije, a upravno pripada Zagrebačko-ljubljanskoj mitropoliji. Izgradnja crkve je započela je 1936. godine, ali je prekinuta početkom Drugog svjetskim ratom, a kasnije i u komunističkom periodu.

Ponovna izgradnja počela je 90-tih godina 20. vijeka. Crkva je osveštana 23. oktobra 2005. godine prilikom posjete Njegove svetosti patrijarha srpskog Pavla, a 29. aprila 2010. proglašena je za kulturni spomenik i tako dodatno zaštićena.

Izgradnja Kulturno-pastoralnog centra počela je 2008. godine u neposrednom okruženju crkve. Ovaj centar namijenjen je vjernicima i ostalim građanima. Izgradnju Parohijskog doma pomogli su Vlada Slovenije, Vlada Republike Srpske, Gradska opština Ljubljana na čelu sa gradonačelnikom Zoranom Jankovićem, kao i vjernici i kompanije iz Slovenije.

SRNA/Srpskainfo