Glumački ansambl Pozorišta Prijedor odigrao je premijerno predstavu “Šovinistička farsa” po tekstu Radoslava Pavlovića i u režiji Željka Kasapa.

Režiser i glumac Željko Kasap rekao je da je publika toliko komunicirala sa glumcima da se činilo da su svi zajedno na jednoj velikoj sceni.

– Prihvatili su i ove naše igre i predstave u predstavi i uz to što su se smijali tokom predstave nadam se da će se svi zapitati šta nam treba šovnizam. Nama se sada dešava mirni egzodus gdje ljudi odlaze i treba da se svi zapitamo kome onda šovinizam – rekao je Kasap sinoć novinarima nakon predstave.

Glumac Dean Batoz je istakao da po reakciji publike vjeruje da će ova predstava živjeti.

– U publici je bilo dosta starijih gledalaca koji su onu staru čuvenu `Farsu` gledali, a bilo je dosta i mladih koji se ne sjećaju te predstave, tako da smo uspjeli doći do obje generacije i podstaći ih da se zamisle i da razmisle – dodao je Batoz.

U predstavi, koja na duhovit i neutralan način tretira kompleksan odnos između Srba i Hrvata, osim Kasapa i Batoza, igraju i Siniša Vučićević, Dubravko Vukadinović i Marijana Santrač.

Direktor Pozorišta Prijedor Zoran Baroš rekao je da je ovo četvrta premijera u godini i da će do kraja godine biti pripremljena još jedna, i to predstava za djecu koja će se igrati i za građanstvo i za organizovane podjele paketića u vrijeme praznika.

– Ono što je obilježilo godinu je povratak pozorišnog festivala u Prijedor poslije dugo godina pauze i izuzetna je refleksija onoga što se dešavalo tih dana, a ono što je dobro je naznaka da će po svoj prilici festival biti svake godine, a ne bijenalno kako je prvobinto bilo zamišljno – dodao je Baroš.

Prva repriza “Šovinističke farse” je u subotu, 7. decembra, uz karte po cijeni pet KM, a druga u nedjelju, 15. decembra, po cijeni ulaznica četiri KM. Oba igranja najavljena su za 20.00 časova u Pozorištu Prijedor.

SRNA/RTRS