Prijedorska filijala Fonda za penzijsko-invalidsko osiguranje Republike Srpske za samo godinu dana prešla je put od najgore do najbolje ocijenjene filijale u sastavu Fonda i vodeće mjesto drži u kontinuitetu već godinama, izjavio je rukovodilac ove filijale Dražen Vrhovac.
“Kada sam prije osam godina došao, zatekao samo 3.300 neriješenih predmeta i zvanično smo bili najgora filijala u Fondu. Odmah iduće godine smo bili najbolja, odnosno dijelili prvo mjesto i od tada do danas u kontinuitetu smo ili najbolja ili dijelimo prvo mjesto”, rekao je Vrhovac Srni.

Fond PIO Republike Srpske krajem prošlog mjeseca objavio je da je dobio ocjenu 4,87 od maksimalno pet u anketi sprovedenoj u svih šest filijala o zadovoljstvu korisnika i da je među filijalama najbolje ocijenjen Prijedor, za koji su se korisnici takođe stoprocentno izjasnili da imaju povjerenje u rad zaposlenih.

“Nemamo tužbi niti žalbi već pet godina, čak ni anonimnih. Ne samo da odavno nemamo neriješenih predmeta, nego smo počeli djelovati i proaktivno na način da se svim budućim korisnicima obraćamo pisanim putem godinu dana prije nego što će ostvariti uslov za penzionisanje da na vrijeme prikupe potrebnu dokumentaciju, a od iduće godine ovim načinom komunikacije obuhvatićemo i sve one kojima do uslova za penziju treba dvije godine”, naveo je Vrhovac.

On je istakao da je ova filijala ažurna na dnevnoj bazi i da su sve njene evidencije dostupne odmah, ali da uvijek apeluje da se svi koji su ostvarili staž u drugim zemljama obrate ranije jer su u nekim državama zakonski rokovi za dostavljanje odgovora i po nekoliko mjeseci, kao na primjer u Francuskoj ili Austriji.

“To onda nije u našoj nadležnosti i ne možemo da utičemo na ubrzanje tog procesa, ali kada se korisnici obrate blagovremeno onda i uspijemo na vrijeme da riješimo evidenciju”, pojasnio je Vrhovac.

On je poručio da sve filijale, pa tako i prijedorska, imaju definisana radna mjesta za diplomirane pravnike koji svim korisicima pružaju usluge besplatne pravne pomoći za ovu oblast i pozvao građane da koriste tu mogućnost s ciljem što bržeg, lakšeg i kvalitetnijeg ostvarivanja prava.

“Osim mjerljivih pokazatelja koje Fond redovno vrednuje u svim filijalama, Prijedor se ističe i po kvalitetnim međuljudskim odnosima i to je nešto što se često ističe kao primjer na zajedničkim sastancima rukovodilaca filijala sa rukovodstvom Fonda”, dodao je Vrhovac.

Prema njegovim riječima, pogrešno bi bilo steći utisak da su neke filijale dobre, a neke loše, nego su samo nijanse između ukupno gledano svih dobrih filijala, a to je tako zahvaljujući menadžmentu Fonda koji je pokretač svih dobrih stvari koje potom filijale moraju da prate, koji je odavno primjer mnogim institucijama u Srpskoj i koji je podigao standarde znatno iznad svih.

“Direktoru Fonda Mladenu Miliću ovo je treći mandat i on ne posustaje nimalo. Neumoran je i od Fonda je, kao što se kolokvijalno kaže, napravio NJemačku”, ocijenio je Vrhovac.

On je podsjetio da je ovaj fond prvi uveo sve standarde, od zaštite na radu, preko bezbjednosti radnika, do upravljanja matičnim evidencijama, da se, ilustracije radi, najmanje jednom godišnje mjeri kvalitet vazduha u kancelarijama i da su prava radnika najstrože zagarantovana.

“Znate li šta znači dovesti tako jedan veliki sistem na takav nivo da Glavna služba za reviziju javnog sektora Republike Srpske u posljednje tri godine ne samo da daje pozitivne ocjene, nego nema niti jedne jedine preporuke”, podcrtao je Vrhovac.

On je zaključio da i renomirana ženevska kuća “SGS”, koja provjerava standarde Fonda, takođe nema zamjerki niti preporuka u procesu resertifikacije i da je i ona dala besprijekorne ocjene Fondu.

Agencije/prijedor24h