Ovogodišnji dobitnik Nobelove nagrade za književnost, austrijski pisac Peter Handke, održaće u petak u Švedskoj akademiji u Stokholmu, prema unaprijed utvrđenom redoslijedu obraćanja laureata, konferenciju za medije povodom ovog planetarnog događaja.

Njemu će nagrada biti uručena četiri dana kasnije, u utorak 10. decembra, kao i svim dobitnicima, kako nalažu pravila, na dan smrti utemeljivača priznanja Alfreda Nobela.

Handke je za Večernje novosti potvrdio da odlazi u Stokholm na najavljeni događaj, a najveći problem će mu biti kako da stigne do glavnog grada Švedske, imajući u vidu da u Francuskoj gdje živi, od srijede traje veliki štrajk, uključujući željezničare i kontrolore letjenja.

Nobelovac je razmatrao razne opcije, a jedna od njih je bila da se, ako ne bude letova iz Pariza, a ni vozova ka okolnim državama, automobilom odveze do Brisela, odakle bi, zatim, put nastavio do Stokholma gdje je odlučan da stigne i primi zasluženu nagradu.

– Mnogi me vole, ili ne vole, ali ne vjerujem da ih je isto tako mnogo pročitalo moja djela – poručio je za Novosti veliki prijatelj Srba, povodom polemika oko nagrade za koju je Švedska akademija ovih dana potvrdila da odlazi u prave ruke.

Priče koje nemaju dodirne tačke s Nobelom, a zadiru u njegova lična opredjeljenja, naljutile su Handkea koji je prethodnih nedjelja kontakte s medijima sveo na minimum. Čude ga učestala pitanja koja se tiču politike a ne umjetnosti za koju je nagrađen.

Handke želi da priča samo o literaturi, a privodi kraju besjedu koju će održati idućeg utorka i u kojoj će biti riječi isključivo o literaturi.

Tanjug