Udruženje Čast otadžbine čestitalo je srpskom članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku što je uspio vratiti Republiku Srpsku sa puta članstva u NATO iako politički protivnici koalicije koja je u Srpskoj na vlasti potpisani Reformski program BiH žele predstavniti kao ANP.

– Sada je na nivou BiH od Predsjedništva BiH, koji je po Ustavu BiH jedini ovlašćen da odlučuje o tome, verifikovana pozicija da se ne prejudicira pitanje članstva, odnosno da se uklanja iz razmatranja. Moramo ukazati da je to neprocjenjiv učinak rukovodstva Srpske, odnosno njenog predstavnika u Predsjedništvu BiH Milorada Dodika – saopšteno je iz Udruženja.

U saopštenju je istaknuto da je ANP sadržavao stavke da Ustav BiH ne ograničava pristupanju NATO-u, reformu policije, kontrolu nad obavještajno-sigurnosnim sistemom, planiranje, programiranje i izrada budžeta i drugo, dok Reformski program BiH nema ni slova o tome.

– Dovoljno je reći da ANP sadrži 170 strana, a Reformski program 21 stranu – navedeno je u saopštenju.

Čast otadžbine navela je da je Republika Srpska 2011. godine napustila opredjeljenje prema članstvu u NATO-u, ali to sve do sad – čak i poslije deklaracije Republike Srpske o neutralnosti iz 2017. godine nikada nije bilo verifikovano na nivou BiH.

– Na nivou BiH je sve do sada stajala nejasna pozicija o tome – ukazano je iz Udruženja i dodato da se u BiH rješenje ne može nametnuti.

Ubuduće će u BiH, o članstvu u NATO odlučivati Predsjedništvo BiH uz saglasnost parlamenta. Za ulazak u NATO potrebna je nova odluka Predsjedništva BiH donijeta konsenzusom. Prema Ustavu, svaka odluka Predsjedništva se može proslijediti Narodnoj skupštini Srpske na preispitivanje, pa ako to Skupština ne prihvati dvotrećinskom većinom, odluka ne može stupiti na snagu, pojašnjeno je iz Udruženja.

Članovi Udruženja Čast otadžbine su apriori protiv NATO-a zbog njegovih zločina počinjenih nad srpskim narodom u Srbiji, Republici Srpskoj i Republici Srpskoj Krajini, te nanošenja ogromne materijalne štete i otimanje vjekovnih srpskih teritorija.

– Mi smo bili protiv NATO i onda kada ga je većina smatrala svojom vojskom – poručeno je iz Udruženja.

SRNA/RTRS