Deset žena iz Udruženja žena žrtava rata iz Srpske, u nedjelju putuje u Stokholm, kako bi pružile podršku Peteru Handkeu na dodjeli Nobelove nagrade.

Tamo će ih ugostiti Savez Srba iz Švedske.

Podršku udruženju žena žrtava rata da realizuju ovu aktivnost pružila je Vlada Republike Srpske i predsjednik Željka Cvijanović.

Nobelova nagrada Handkeu podigla ogromnu prašinu

Podsjećamo, oko ovogodišnje Nobelove nagrade koja će otići u ruke austrijskom piscu Peteru Handkeu, digla se ogromna prašina.

Vijest da će baš njemu biti dodijeljena nagrada, izazvala je brojna reagovanja na društvenim mrežama i u medijima, a posebno je razbjesnila Albance, koji za njega kažu da je “poznat po stavovima protiv NATO bombardovanja, koje je donijelo slobodu Kosovu”.

Prištinska Gazeta Expres je prenijela da je Handke poznat po svojim vezama sa Srbima i oštro se, kako kažu, protivio NATO bombardovanju 1999. godine koje je donijelo “slobodu Kosovu”.

Podsjećaju i da je Handke prije nekoliko godina boravio na Kosovu kada je, kako navode, Srbima iz Velike Hoče donirao 50.000 evra za izgradnju bazena.

Na društvenim mrežama, Facebooku i Twitteru, objavljeno po više stotina komentara u kojima kulturni poslanici iz celog svijeta čestitaju Handkeu na ovom priznanju.

Nagrada će biti dodijeljena 10. decembra

Njemu će nagrada biti uručena četiri dana kasnije, u utorak, 10. decembra, kada će prema pravilima biti uručena svim dobitnicima na dan smrti utemeljivača priznanja Alfreda Nobela.

Handke je napomenuo da će mu najveći problem biti kako da stigne do glavnog grada Švedske, imajući u vidu da u Francuskoj gdje živi od srijede traje štrajk, uključujući željezničare i kontrolore letenja.

Od trenutka kada je saopšteno da je dobio veliko priznanje čuveni književnik se posvetio pisanju besjede, koju će održati sljedećeg utorka.

Handke je istakao da će u besjedi biti riječi isključivo o literaturi koja svojom dramatičnošću bez ideologije ispituje realnost.

Nobelov komitet: Handke zaslužio nagradu

Nobelov komitet naveo je da je priznanje austrijskom piscu Peteru Handkeu dodijeljeno za njegova djela, a ne za njegov lični angažman.

Švedska akademija odgovorila je na pismo predsjednika takozvane kosovske akademije nauka i umjetnosti Mehmeta Kraje, koji je od ove institucije tražio da poništi odluku o dodjeli Nobelove nagrade za književnost Handkeu, prenosi Tanjug.

Kraja je u pismu od 10. oktobra taksativno naveo šta je Handke, navodno, ranije govorio o vlasti nekadašnjeg jugoslovenskog predsjednika Slobodana Miloševića.

U odgovoru Švedske akademije ističe se da je nagrada Handkeu data u potpunosti u skladu sa voljom Alfreda Nobela.

U pismu Nobelovog komiteta se navodi i da u otvorenom društvu i treba da postoje različita mišljenja o autoru, kao i prostor za različite i razumne interpretacije njihovih književnih djela.

Dodik: Nagrada Handkeu dokaz da pravda nije u potpunosti izgubljena

Handkeu su na nagradi čestitali Milorad Dodik, Aleksandar Vučić, Ivica Dačić, Emir Kusturica kao i mnoge druge istaknute ličnosti, a on je izrazio zahvalnost srpskom narodu i rekao im da osjeti da dijele istu radost kao in.

Izvor: ATV