Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik očekuje da će najkasnije do 23. decembra biti zakazana sjednica Parlamentarne skupštine BiH na kojoj bi bio izabran novi Savjet ministara.

– Na sjednici Izvršnog komiteta SNSD dogovoren je način i pristup SNSD za popunu pozicija Republike Srpske u Savjetu ministara BiH i predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija obavlja konsultacije sa ostalim sttankama. Što se tiče SNSD, osim mjesta predsjedavajućeg Savjeta ministara, ministar ekonomskih odnosa i spoljne trgovine biće Staša Košarac, a ministar za saobraćaj i veze biće Vojin Mitrović – rekao je Dodik.

– U skladu sa dogovorom sa koalicionim partnerima, biće popunjena i mjesta ministra ljudska prava i izbjeglice i tri zamjenika ministara – dodao je Dodik.

– Sinoć smo razgovarali sa predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem, koji je meni i predsjedavajućem Savjeta ministara Zoranu Tegeltiji saopštio da će do ponedjeljka dostaviti imena kandidata za ministre – rekao je Dodik.

Ako to isto učini i bošnjačka strana, kaže Dodik, Tegeltija može u ponedjeljak, 9. decembra da zatraži provjeru kandidata.

Dodik je rekao da očekuje da će do kraja iduće sedmice biti izvršena provjera kandidata za ministarska mjesta u Savjetu ministara, a sjednica Parlamentarne skupštine BiH bi u tom slučaju bila zakazana 18. decembra, a najkasnije do 23. decembra.

– Na ovaj način bi završili proces koji je neopravdano dugo trajao i koji je doveo do zastoja na mnogim poljima – rekao je Dodik u Banjaluci.

RTRS