Rijeka Cetina nalazi se u južnom delu Hrvatske i protiče kroz Splitsko- Dalmatinsku županiju do Jadranskog mora. Ipak ono što ovu rijeku čini toliko divnom, zapravo je njen predivan izvor.

Cetina izvire u blizini istoimenog sela Ispod Dinare kod naselja Vrlika, gde se nalazi izvor koji je od 1972. godine proglašen hidrološkim spomenikom kulture. Dubina izvora Veliko vrilo procenjuje se na 115 metara, a upravo zbog toga se smatra “najljepšim okom Dalmacije”.

Kada se vrelo snimi sa visine, najdublja tačka deluje poput zjenice oka, a to je zapravo nepregledan ponor u kraškim stenama okružen modrozelenom vodom, pa zaista veličanstveno izgleda i opravdava očaranje koje izaziva.

U blizini izvora Cetine, nalazi se Nova Crkva Vaznesenja Gospodnjeg (oko stare crkve se vode polemike da li to srpska ili hrvatska srednjovekovna crkva što je učinilo daje u toku rata devedesetih godina ne sruši ni jedna, ni druga strana).

Ova pravoslavna crkva je sagrađena 1939. godine, a prizor njenog odraza u tirkiznom izvoru Glavaš je jedna od najlepših prikaza rijeke Cetine, koja je u srednjem veku služila kao prirodna granica između Srba i Hrvata prema navodima vizantijskog cara Konstantina Porfirogenita.

B92