Puška kralja Milana Obrenovića koja je bila izgubljena više od vijeka, vraćena je u Srbiju kao poklon ruskog predsjednika Vladimir Putina srpskom kolegi Aleksandru Vučiću, prilikom njihovog nedavnog susreta u Sočiju.

Kralj Milan

Nije samo zanimljiv put koji je prošla ova puška tokom 150 godina, kažu poznavaoci oružja, već je riječ o primjerku koji ima jedinstvenu konstrukciju u svijetu.

Јednometka s američkim mehanizmom, ali austrijskom izradom, u stvari je prethodnica prvih savremenih pušaka u srpskom naoružanju, odnosno poklon pred sklapanje ugovora o masovnoj proizvodnji. Dok je za vojsku trebalo da bude izrađen novi mehanizam na postojećoj osnovi, za kralja Milana napravljen je unikat.

– Srbija je pušku kao patent kupila od Amerikanaca, to je američki patent, a mi smo otkupili licenu i izrada je trebalo da bude povjerena Tomasu Sedelu, jednom od bečkih fabrikanata. Poznato je da je kralj Milan bio lovac i tako je najčuvenijem bečkom graveru Novotnom povjereno da ukrasi pušku i da kao poklon bude uručena kralju – kaže saradnik Vojnog muzeja u Beogradu Branko Bogdanović.

Puška je kralju Milanu poklonjena 1869. godine, a trag joj se izgubio nakon majskog prevrata 1903. godine, kada su ubijeni kralj Aleksandar i kraljica Draga. Njihova kolekcija iznesena je iz zemlje i rasprodata po svijetu. Putin ju je nakon više od vijeka vratio tamo gdje pripada.

Vučić je rekao da je bio veoma iznenađen ovim poklonom i da je puška zaista izvanredne izrade i gravure.

Rusi su saradnika Vojnog muzeja u Beogradu kontaktirali 2018. godine kada su vidjeli da se prodaje na jednoj aukciji.

– Obratili su mi se da vide o čemu se radi. Oni su znali ko je kralj Milan. Ona je kupljena od strane Moskovskog nacionalnog muzeja i samim tim što je poklonjena našem muzeju govori o tome koliko im značimo – istakao je Bogdanović.

U Srbiju je vraćen jedan dio istorije, ali je i dalje izgubljeno mnoštvo sjajnih komada iz kolekcije dinastije Obrenović, kaže Bogdanović.

RTRS