Policijski službenici Uprave za organizovani i teški kriminalitet MUP Republike Srpske u saradnji sa Policijom Holandije pod nadzorom Tužilaštva BiH sprovode međunarodnu akciju kodnog naziva “Madagaskar”.

Јedno lice je lišeno slobode, a riječ je o državljaninu Holandije Kornelisu Marinusu van Velzenu rođenom u Lindenu. On je priveden u prostorije Uprave za organizovani i teški kriminalitet MUP-a Republike Srpske u Banjaluci.

Foto: RTRS

Foto: RTRS

Van Velzen se sumnjiči da je pripremao proizvodnju sintetičkih droga, bavio se nelegalnim prometom hemikalija namijenjenih za proizvodnju sintetičkih droga i organizovano učestvovao u pripremnim aktivnostima za proizvodnju sintetičke droge. Sačinjavao je lažne isprave i iste svjesno koristio iako je znao da su lažne.

U pretresima holandske policije, jutros je oduzeto 18 kilograma MDMA droge, saznaje Srna.

Foto: RTRS

Foto: RTRS

MDMA je sintetička psihoaktivna droga, po hemijskom sastavu slična metamfetaminu i halucinogenom meskalinu i u čistoj formi je bijeli kristalni prah.

Akcija je usmjerena na razbijanje organizovane kriminalne grupe koja se bavi neovlaštenom proizvodnjom i prometom opojnih droga.

Pretresena kuća u Odžaku (Foto: RTRS)

Pretresena kuća u Odžaku (Foto: RTRS)

U toku su pretresi objekata na pet lokacija na području Brčkog i Odžaka, a u realizaciji aktivnosti učestvuju i pripadnici SIPA.

Pretresi se vrše na pet lokacija na području BiH (kuće i firme).

Foto: RTRS

Foto: RTRS

U isto vrijeme, na području Holandije, u toku su pretresi na 15 lokacija. Prilikom pretresa pronađeno je više predmeta koji se mogu dovesti u vezu sa izvršenjem pomenutog krivičnog djela.

Laboratorija za proizvodnju amfetamina u Holandiji (Foto: RTRS)

Laboratorija za proizvodnju amfetamina u Holandiji (Foto: RTRS)
RTRS