Hrvatska Vikipedija puna je nacionalizma i uređuje je klerikalna hrvatska desnica, a najbolji primjer je Јasenovac – tema kojom se autori bave relativizujući broj žrtava, a ustaške zločine “peru” prebacujući krivicu na “propagandu socijalističke Јugoslavije”, navodi portal Indeks.

Upoređivanjem engleske Vikipedije i one na hrvatskom vidi se da obje imaju 10.000 riječi. Ali, engleski pokriva sve najrelevantnije teme, kao što su politička pozadina, uslovi života, okrutnost ustaša, polemike oko broja žrtava, veći broj dramatičnih svjedočenja…

Hrvatska se uglavnom bavi relativizacijom broja žrtava, apologetikom Katoličke crkve i svaljivanjem krivice za mrlju na hrvatskoj istoriji na Јugoslaviju.

Uz sve to, u 400 riječi nastoji se istaći “pozitivna istorijska uloga” koju po pitanju Јasenovca, navodno, ima “zagrebački nadbiskup Alojzije Stepinac”, za kog se na hrvatskoj Vikipediji tvrdi da je “osudio postojanje ovog logora i svih sličnih”.

S druge strane, uloga Tita, antifašista, partizana i socijalističkih vlasti u vezi sa Јasenovcem opisana je kao isključivo negativna.

Čak oko 1.000 riječi u hrvatskom tekstu zastupa tezu prema kojoj je Јasenovac nakon Drugog svjetskog rata bio logor u kojem su “komunisti ubijali svoje političke neistomišljenike”.

Kruna te relativizacije je zaključak hrvatske Vikipedije:

“Sabirni logor Јasenovac bio je logor dva totalitarna režima: prvo ustaškog od 1941. do aprila 1945, a od maja 1945. do 1947/1948. komunističkog”.

Istoričar Hrvoje Klasić, sa Filozofskog fakulteta u Zagrebu, ističe da se hrvatska Vikipedija, kada govori o hrvatskoj istoriji, u većini slučajeva zasniva na naučno potpuno neprovjerenim informacijama, lažima i revizionističkom pristupu hrvatskoj istoriji.

Indeks otkriva da hrvatsku Vikipediju pišu “saradnici” kojih ima na desetine. Oni mogu da blokiraju druge saradnike i da zaključavaju članke.

Bivši administratori tvrde da su njihove sadašnje kolege desničari umreženi izvan Vikipedije.

SRNA/RTRS