Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković potpisao je danas ugovore o stipendiranju iz budžeta grada 73 učenika srednjih škola koji su ostvarili to pravo.
“Ove godine smo povećali stipendije za srednje škole i fakultete na 700.000 KM, tako da će više đaka i studenata dobiti stipendije. Mi njih samo želimo upozoriti da je njihovo da vrijedno uče i da rade oko škole, a mi ćemo se potruditi da ispoštujemo sve prema njima. Da imamo što bolje đake i studente, za budućnost grada Prijedora je od velikog značaja”, rekao je Đaković novinarima u Prijedoru.

Na konkursu za dodjelu stipendija učenicima srednjih škola za školsku 2019/2020. godinu od 169 prijavljenih kandidata, pravo na stipendiju ostvarila su 73 đaka.

Novina u odnosu na prethodne godine je što su prvi put dodijeljene tri vrste stipendija, te je tako prema uspjehu u školi odabrano 35 đaka, dok je po socijalnom statusu i po deficitarnosti zanimanja pravo na stipendiju ostvarilo po 19 đaka.

Novim Pravilnikom o učeničkim i studentskim stipendijama prava su proširena, kako u odnosu na prijašnje konkurse, tako i u odnosu na konkurse u drugim lokalnim zajednicama.

Mjesečna stipendija za srednjoškolce je 70 KM i isplaćuje se deset mjeseci.

Što se tiče stipendija redovnim studentima prvog ciklusa za akademsku 2019/2020. godinu, koji je objavljen 22. novembra, u toku je konkursna procedura i preliminarni rezultati će biti objavljeni ove sedmice, a njen iznos je 120 KM mjesečno tokom deset mjeseci akademske godine.

Agencije/prijedor24h