“Kupujemo stvari koje nam ne trebaju, novcem koji nemamo, kako bismo zadivili ljude koje ne volimo!” Ova razvikana marketinška maksima, smišljena u slavu potrošačkog mentaliteta, mogla bi se primjeniti na štošta, pa i na stari srpski pravoslavni običaj – krsnu slavu.

Krsna slava se, svjedoci smo tome, kao uostalom i svadbe, dječji rođendani i famozne proslave punoljetstva, pretvorila u kičeraj i terevenku.

Mnogi se, kažu, zadužuju, pa i kredite podižu, da bi “ispoštovali tradiciju”. Za slavu, kažu, makar ona bila “najskromnija”, valja obezbijediti bar 1.000 KM. Čitavu platu prosječnu i još malo preko toga. Zar mora baš tako? Biće da ne mora, osim ako domaćin i domaćica hoće da se isprse i da budu ono što nisu, u inat dušmanima.

Krsna slava je proslava svetitelja koji “zastupa” porodicu pred Gospodom Bogom, reći će sveštenici. Vjeruje se da je to prethrišćanski običaj, koji vuče korijene iz doba kad je svaka porodica slavila svog kućnog boga.

Šta je za slavu potrebno? Neophodne su četiri stvari: slavski kolač, odnosno hljeb, koji valja spremiti u svojoj kući, te žito, svijeća i boca crnog vina, koje ne mora biti ono skupo, markirano. Dakle, da bi se slava obilježila kako dolikuje dovoljno je desetak KM. Zašto onda vaskoliki narod pravoslavni tvrdi da za “najskromniju slavu” mora namaknuti bar hiljadarku. Sto puta više, dakle, od “slavskog minimuma”.

Pa, mora hiljadarka, ako se na slavu zove 50 gostiju, među kojima ima i važnih ljudi koji će nam sutra zatrebati, ali i onih kojima zavidimo, pa ćemo ih, čim ih ispratimo, svojski izogovarati. Mora hiljadarka, ako domaćica hoće da se na slavi proslavi sa 17 vrsta kolača, a domaćin hektolitrima alkohola.

To što će možda, preko tih kolača, a bogme i preko svijeće slavske, kum mlatnuti kumu, ili joj samo ispod glasa opsovati “mater kurvinsku”, nema veze. To što će domaćin, možda, kad gosti odu, domaćinski prebiti suprugu, jer joj je sarma bila preslana, a suknja prekratka, isto nema veze. A i toga ima, mnogo više nego što mislimo.

Dakle, slava nam! Jer, duboko smo zaglibili.

Srpskainfo