Kanadska kompanija “Bauš end lomb” donirala je danas prijedorskoj bolnici najmoderniju opremu za operaciju katarakte vrijednu 140.000 KM, tako da je to sada jedina zdravstvena ustanova bolničkog nivoa u BiH koja posjeduje takvu opremu.
Vršilac dužnosti direktora bolnice “Doktor Mladen Stojanović” Prijedor Mirko Sovilj izjavio je da je riječ o najnovijoj generaciji opreme koja će unaprijediti hirurški rad u ovoj ustanovi i obezbijediti znatno veću sigurnost i za pacijente i za ljekare koji preuzimaju odgovornost za njih.

Sovilj je podsjetio da je ista kompanija 2009. godine prijedorskoj bolnici darovala opremu vrijednu 70.000 KM koja je obezbijedila uvođenje ove metode operacije katarakte i da je ova bolnica u to vrijeme bila jedna od tri ustanove u Srpskoj gdje su takve operacije rađene.

“U daljem toku naš tim je doveo do toga da je ovo oblast u kojoj je naša bolnica dostigla nivo izvrsnosti. Naročito je važno istaći da ustanova ima svoj tim i razvija ga i dalje. Naši mladi ljekari specijalisti za očne bolesti se osposobljavaju i usvajaju ovu metodu i mogu se pohvaliti da su tri mlade doktorke na dobrom putu da uskoro preuzmu i samostalno počnu izvoditi operativne zahvate”, rekao je Sovilj novinarima u Prijedoru.

Načelnik oftalmologije u prijedorskoj bolnici Nada Lukić rekla je da nisu svi pacijenti zadovoljni jer i ovdje postoji lista čekanja, ali da je ona možda malo manja nego u većim ustanovama.

“Do godinu dana svi dođu na red. Nadam se kad mlađe koleginice budu samostalne da će biti manja lista i da ćemo povećati broj operacija sa šest na 10 do 12 dnevno”, navela je Lukieva.

Ona je dodala da je gotovo 700 operacija urađeno u ovoj godini i da je ustanova sposobna i za operacije komplikovane katarakte.

Predstavnik kompanije “Bauš end lomba” za Balkan Ermin Lendo rekao je da saradnja ove komapnije sa prijedorskom bolnicom traje duže od 10 godina i da isto toliko bolnica radi na opremi koju je ova kompanija proizvela, a da danas doniranu opremu imaju samo rijetki centri u Evropi.

“Radi se o najboljoj tehnologiji zadnje generacije i to je ono što smo mi prepoznali da Prijedor treba da ima, jer je prijedorska bolnica jedna od rijetkih sa tako velikim brojem operacija”, naveo je Lendo.

SRNA