Dačer Keltner, profesor psihologije na Univerzitetu Berkli pozabavio se pitanjem koja to navika najviše određuje da će veza ili brak potrajati.

Mnogi bi pomislili da je to komunikacija ili međusobno poštovanje ili pak, negovanje zajedničkih vrednosti, ali u svom istraživanju Keltner je došao do drugačijeg zaključka – zajednički smeh jedan je od najvećih pokazatelja da će ljubavni odnos potrajati.

Kod parova koji su se razveli u proseku 13,9 godina nakon što su se venčali, nedostatak smeha predvideo je kraj njihovog braka. U ranom periodu braka, ljutnja i nepoštovanje izrazito su toksični. U kasnijim fazama braka, odsustvo smeha glavni je pokazatelj da bi se brak mogao raspasti, zaključio je on.

Uvreženo je mišljenje da su svađe te koje presude bračnom odnosu. Međutim, zdravo svađanje može čak biti korisno za odnos. Sa druge strane, kada se par prestane smejati zajedno, mnogo su veće šanse da će prekinuti.  Uz to je vezana i neočekivana veština koju su najsrećniji parovi izbrusili – međusobno zadirkivanje. Istraživanje je pokazalo da su parovi koji znaju simpatično zadirkivati jedno drugo ne samo najsrećniji, nego znaju i bolje da rešavaju konflikte te je veća verovatnoća da će ostati zajedno.

TAMABEPA, Seks, Ljubav, Štreberka, Naočare, Osmeh, Radost, Sreća, Smejanje

Foto-ilustracija: Profimedia/Corbis / Naučnici tvrde da su ljudi koji nose naočare pametniji

“Zajedničko zezanje pomaže parovima da se povežu, oslobode stresa i da se lakše reše osećaja napetosti nakon svađe. Smeh i zadirkivanje pomažu da se konflikt smiri i da se prisetite da se sviđate jedno drugome”, ističe Džulijen Deriks, porodični terapeut.

Ipak, i zadirkivanje treba biti s merom i ono nikako ne znači da drugu osobu treba posramiti i povrediti. Zadirkivanje treba da bude zabavno i da se odnosi na stvari za koje znate da ih druga osoba ne doživljava neprijatnim.

“Zadirkivanje je u redu jedino onda kada je obzirno, uzimajući u vid ranjivost druge osobe, ali joj pokazuje da je zaista vidite i da razumete njena čudna ponašanja i poglede na svet”, kaže dr Džen Man, stručnjak za veze. Zabavno zadirkivanje može biti korisno i ako se “upotrebi” usred svađe.

“Srečni parovi međusobno se puno zadirkuju dok se svađaju i to rade na vrlo šašav, dobronameran način. Kroz zadirkivanje mogu da izraze koje stvari im smetaju i zbog kojih se svađaju, ali na kooperativan i prijatan način. To je bio pokazatelj koliko dugo će ostati zajedno”, objašnjava Dačer.

Telegraf/prijedor24h