Grupa nezadovoljnih DNS-ovaca u pismu adresiranom na Marka Pavića prijeti napuštanjem stranke ukoliko ne dođe do povlačenja kandidature Draška Aćimovića za ministarsku poziciju u Savjetu ministara BiH.

Pismo je procurilo u javnost, a potpisalo ga je oko 40 članova stranke, od članova Predsjedništva i Glavnog odbora, do članova organizacije mladih i žena DNS-a. Poručili su lideru stranke da se kadrovska politika treba vratiti u stranačke organe, a ne da je kroje oni koji nisu ni članovi DNS-a.

Rak rana im je banjalučki biznismen Vedran Jarić, koji, navodi se u pismu, prijeti i traži od pojedinaca iz stranke da potpišu peticiju za Draška Aćimovića. Aćimovića jedan dio DNS-a gleda kao NATO lobistu, koji se u prošlosti zalagao za BiH, a ne za Republiku Srpsku. Smatraju da se radi o štetnoj i nepormišljenoj odluci koja može dovesti do još većeg raskola u stranci.

Predlažemo, ukoliko nemamo adekvatan kadar za poziciju ministra u Savjetu ministara BiH, a očigledno nemamo, prihvatimo poziciju zamjenika ministra civilnih poslova na koju bi, zbog svih prethodnih zasluga za stranku, trebao biti predložen Dragutin Rodić“, stoji u pismu.

Nekolicina visokih funkcionera DNS-a danas su pokušali da nađu rješenje za trenutnu situaciju. Pred kameru nisu htjeli, ali nezvanično saznajemo da bi u petak moglo doći do preokreta i da bi novi kandidat, umjesto Italijana Aćimovića, mogao da bude Crnogorac Mlađen Božović, kako je ATV ranije pisala.

To znači da bi rat u DNS-u mogao još da potraje, jer lider stranke Marko Pavić za pojedine medije poručuje da DNS neće odustati od toga da Aćimovića pošalje u Savjet ministara. Dok traju previranja u toj stranci, drugi ne žele da se upliću. Lider SNSd-a Milorad Dodik poručuje da su to unutrašnje stvari DNS-a.

Čujem da ima nekih problema, ja u to ne bih ulazio. Mislim da je krajnje vrijeme kada se mora dati definitivan stav partije, dakle to je petak. Ne znam, ne želim ni da spekulišem oko toga. DNS je naš koalicioni partner i mi želimo sve najbolje DNS-u i da na najbolji mogući način izađe iz svakog problema koji mu se nađe na putu“, kaže lider SNSD-a, Milorad Dodik.

Draško Aćimović prije dva dana na sjednici Predsjedništva DNS-a izglasan je za kandidata za ministra za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara iz reda ostalih.

Nedugo nakon glasanja, jedan po jedan član počeo je da povlači datu saglasnost. Među prvima su to uradili potpredjednik stanke Nenad Nešić i član Predsjedništva Slavko Gligorić. Mišljenje su promijenili zbog brojnih kontrverzi koje prate nekadašnjeg ambasadora BiH Draška Aćimovića.

Izvor: ATV