Nekadašnji sudija i sekretar Gradskog Fudbalskog saveza Prijedor Branko Trkulja podnio je krivične prijave protiv Drage Lukića, prvog čovjeka UFSI GFS Prijedor i Vlade Liščinskog, člana Komisije za sudije Fudbalskog saveza Republike Srpske i sekretara Sudijske organizacije u PFS Prijedor, ekskluzivno saznaje naš sajt.

Trkulja tvrdi, uz obilje dokumentacije, da su napravljene nedozvoljenje radnje, odnosno Lukića i Liščinskog tereti zbog davanja netačnih podataka, falsifikovanja službenog dokumenta, prikrivanja stvarnog stanja, zloupotrebe pečata, položaja i ovlašćenja…

Po svemu sudeći biće otvoreno nova afera u fudbalu Prijedora, ali i Republike Srpske…

Naš sajt je u posjedu prijave koju je podnio Branko Trkulja Okružnom javnom Tužilaštvu u Prijedoru, a ovim putem je dajemo na uvid našim čitaocima.

Trkulja ( Rajko ) Branko

Koprivna 123

79263 Oštra Luka

JMBG 0206970163317

L.K.5K0T00640

 

                                                                         OKRUŽNO JAVNO TUŽILAŠTVO

Prijedor

Akademika Jovana Raškovića 6

79101 Prijedor

Prijedor, mart 2019,god.

 

Predmet: KRIVIČNA PRIJAVA

 

Poštovani,

 

Ja gore navedeni i dolje potpisani Trkulja ( Rajko ) Branko rođen 02.06.1970.god u Saint-Denis, Pariz, Francuska, podnosim KRIVIČNU PRIJAVU protiv:

  1. LUKIĆ ( OSTOJA ) DRAGO rođen 06.11.1961.god. nastanjen u Prijedoru ul. M.M.Tepića 6 stan 12 br. Telefona 065/600-523
  2. LIŠČINSKI ( JOSIP ) VLADO rođen 02.05.1956.god. nastanjen u Prijedoru ul. Mitropolita P. Zimonjića, Pećani C1

Zbog davanja netačnih podataka, falsifikovanja slušbenog dokumenta, prikrivanja stvarnog stanja, zloupotrebe pečata, položaja i ovlašćenja čime je ostvarena protivpravna matrijalna dobit u iznosu više desetina hiljada maraka u korist Lukić ( Ostoje ) Drago a na štetu drugih lica koja su imala pravo na to.

Odmah želim da Vam naglasim da ja nisam pravnik po struci i da ne znam da okvalifikujem navedena KRIVIČNA DIJELA, ali imam sigurna saznanja o tome, svjedoke, kao i matrijalne dokaze koje Vam dostavljam u prilogu.

Naime u periodu 2014.-2016. god. obavljao sam dužnost sekretara Komisije za sudije i suđenje Područnog fudbalskog saveza Prijedor i uvidom u raspoloživu dokumentaciju došao sam do saznanja i dokaza o počinjenim KRIVIČNIM DIJELIMA koje navodim.

Takođe u neformalnim razgovorima sa dugogodišnjim članovima sudijske organizacije fudbalskog saveza Prijedor ( a neki su članovi od osnivanja ), došao sam do saznanja koja su mi potvrdila da dokumenti koji se zvanično koriste u svrhu regulisanja prava i obaveza članova sudijske organizacije PFS Prijedor falsifikovana i da ne odgovaraju stvarnom stanju a na osnovu kojih je ostvarena i još uvijek se ostvaruje protivpravna matrijalna korist u iznosu više desetina hiljada maraka, te da su neka druga lica zbog toga pretrpjela matrijalnu štetu u istom tom iznosu.

Posebno je indikativno da se to uporno čini duži niz godina. Razlog tome je da je Vlado Liščinski bio skoro 20 godina sekretar sudijske organizacije PFS Prijedor da je za to sve znao,

a nije prijavio što je bio u obavezi po dužnosti koju je obavljao, pa čak i učestvovao u falsifikovanju dokumenata, kao i Milenko Tomašević koji više nije član sudijske organizacije a koji je potpisnik falsifikovanog dokumenta.

Naime radi se o tome da je RJEŠENJE br 1/93 od 18.07.1993.god. o prevođenju u zvanje FUDBALSKI SUDIJA za Lukić Dragana iz Prijedora falsifikovano. U prilog tome idu potpisi sekretara i predsjedavajućeg za koje je i golim okom vidljivo da su potpisi jednog čovjeka jer je rukopis identičan u oba potpisa. Na osnovu tog dokumenta, poslije su nastali svi ostali dokumenti koji ne mogu biti validni ali se i danas koriste kao zvanični i na osnovu kojih se ostvaruje protivpravna matrijalna dobit.

Takođe vrlo je upitno ko je, gdje i kada mogao tada u to vrijeme da polaže ispit za FUDBALSKOG SUDIJU ( ratna dešavanja ), a i ako jeste položio o tome mora postojati pismeni trag kao i zapisnik komisije koja je to organizovala i sprovodila. Takođe ako je i položen teoretski dio on važi određen vremenski period u kojem se to mora potvrditi praktičnim ispitom tj. suđenjem jedne utakmice o čemu takođe mora biti pismeni zapisnik i o odigranoj utakmici i svim službenim licima kao i zapisnik ispitne kontrole tj kontrolora koji su obavili kontrolu suđenja, ako sva ova procedura nije ispoštovana u zadatim rokovima sve ide iz početka pa i polaganje teoretskog dijela ispita.

To je vidljivo na primjer iz ostalih RJEŠENJA uz koje imaju zapisnici u kojima je sve gore navedeno, evidentirano i stoji i navodi se u samom RJEŠENJU ( primjer je RJEŠENJE Udruženja fudbalskih sudija Republike Srpske – Ispitna komisija – od 24.10.1996.god i zapisnici sa pomenutih utakmica za fudbalskog sudiju II kategorije ).

Vrlo je simptomatično da u POTVRDI FK“Rudar-Prijedor“ br 87/97 od 09.12.1997.god gdje se navodi igrački staž za Lukić ( Ostoje ) Drago kaže se da je isti bio član FK“Rudar-Prijedor“ do 1995.god a od tada je član FK“Krila Krajine“ i u tom momentu je član FK“Krila Krajine“ a potom u biografskim podacima koji se podnose kada se želi postati fudbalski sudija to isto navodi i imenovani Lukić ( Ostoja ) Drago i kaže: „po završetku fudbalske karijere želim ostati u sportu kao sudija“. ZAŠTO? Ako je imenovani po rješenju br 1/93 od 18.07.1993.god već FUDBALSKI SUDIJA kako piše.

Takođe u zvaničnom dokumentu FSRS – Baza podataka za fudbalskog sudiju – kontrolora suđenja – br 01-20/ 10 od 01.06.2010.god navode se podaci koji su u suprotnosti sa samim sobom. Tako se kaže da je Lukić Dragan položio za Saveznog sudiju 09.04.1998.god te da je sudio Prvu ligu FSRS od 2002 do 2003god i od 1998 do 1999.god a u RJEŠENJU o položenom ispitu za Saveznog fudbalskog sudiju piše da je u predviđenom roku tada sudio dvije utakmice na II ligi Republike Srpske grupa „Banja Luka“

  • „ Mladost“ KV – „ Teslić“ 26.04.1998. 3:0
  • „ Laktaši“ – „ Željezničar“ 17.05.1998 8:0

Postavlja se pitanje zašto se u dokumentu FSRS „ Baza podataka za sudiju – kontrolora suđenja „ ne navodi prvo 1998 – 1999 pa onda 2002 – 2003 godina, takođe na pozadini tog dokumenta su potpisi g-đe Emilije Maksimović, sekretarice PFS Prijedor i Vlade Liščinskog koji odgovaraju za tačnost podataka. Ovdje je upitno da li su to oni uopšte i mogli potpisati jes li imali ovlaštenja za to a ako i jesu morali su provjeriti šta potpisuju. Ovdje je naročito odgovoran Vlado Liščinski koji je u to vrijeme bio sekretar Komisije za sudije i suđenje PFS Prijedor, jer je bio u obavezi da provjeri svu dokumentaciju za tržene podatke kako bi bio siguran da za istu može odgovarati. Postiji opravdana sumnja da je Vlado Liščinski ovo namjerno uradio jer je posao sekretara sudijske organizacije u tom periodu obavljao 15 godina i sigurno je bio upućen u pravo stanje stvari. Zbog svega ovo je poslije donijelo odgovarajuću matrijalnu korist Lukić Draganu a na štetu drugih koji su na to imali pravo po samom Pravilniku o sudijama i suđenju FSRS.

Opravdano je sumnjati a i sva saznanja govore, jer su Lukić i Liščinski dugogodišnji kućni prijatelji da je Vlado Liščinski sve ovo namjerno uradio jer je on potpisao i preporuku za Lukić Dragana kada je ovaj podnio zahtjev za prevođenje u Saveznog kontrolora suđenja od 22.06.2004.god iako u potpisu treba da stoji potpis predsjednika. Ovim je Vlado Liščinski, zloupotrebio položaj i izvršio falsifikovanje i lažno ovjeravanje dokumenta.

Takođe vrlo je simptomatično i to da je Vlado Liščinski sada član Komisije za sudije FSRS i da je obavljao dužnost Komesara za delegiranje kontrolora na I. Lige FSRS na kojoj se takođe nalazio i sada nalazi Lukić Drago koji po svemu već navedenom se tu nikako nije mogao naći, te da je očigledno da je Lukić Drago neuporedivo više puta delegiran kao kontrolor na utakmice od bilo kojeg drugog kontrolora iz Prijedora, pa i sa cijele liste kontrolora u tom periodu,  kao da je bio i delegiran na drugu utakmicu finala KUP-a Republike Srpske 2015.god. godine u Krupi na Vrbasu u kojoj je igrao FK“Rudar-Prijedor“, a čiji je dugogodišnji član bio Lukić Drago pa čak i kapiten, što je nezabilježen slučaj u svijetu da bivši igrač i kapiten bude kontrolor na utakmici bivšeg kluba i to pogotovo na tom nivou. Sve to dovoljno govori o ljudskim ali i stručnim kvalitetima pomenute dvojice, ali  to traje već nekoliko godina a i sada i niko iz FSRS ne reaguje na te vrste nepotizma i drugih oblika nemorala i kršenja Statuta i pravilnika.

Takođe u dokumentima ima i neka zabilješka sa utakmice „Partizan“ – „Sloboda“ iz koje se ne vidi ko je tu zabilješku pravio i sa kojim razlogom, što ne može biti validan dokument, a sa iste te utakmice ima zapisnik koji može treba i mora biti zvaničan dokument.

Zbog svega prednje navedenog podnosim KRIVIČNU PRIJAVU protiv navedenih:

  • LUKIĆ ( OSTOJA ) DRAGO zbog davanj lažnih i netačnih podataka na osnovu kojih je ostvario protivpravnu i nepripadajuću matrijalnu korist u iznosu od više desetina hiljada maraka cca 20000,00-30000,00KM, pa i više, a zbog čega su neka druga lica pretrpila istu tu štetu.
  • LIŠČINSKI ( JOSIP ) VLADO zbog zloupotrebe položaja i ovlašćenja, zloupotrebe pečata, davanja i prikrivanja lažnih podataka na osnovu kojih je Lukić ( Ostoja ) Drago ostvario protivpravnu i nepripadajuću matrijalnu korist u već navedenom iznosu a zbog čega su neka druga lica koja su imala pravo na to istu tu štetu pretrpila.

U prilogu Vam dostavljam i spisak i kopiju dokumenata koji sve ovo potvrđuju a koji se nalaze u kancelariji Komisije za sudije i suđenje PFS Prijedor a to su:

– RJEŠENJE o prevođenju Lukić Dragan u zvanje FUDBALSKI SUDIJA br 1/93 od 18.07.1993.god.

– RJEŠENJE o položenom ispitu za fudbalskog sudiju II. Stepena od 24.10.1996.god

– BAZA PODATAKA ZA SUDIJU – KONTROLORA SUĐENJA br 01-20/10 od 01.06.2010.god

– ZAPISNIK o polaganju praktičnog dijela ispita za fudbalskog sudiju II. Stepena  od 17.11.1996.god

– ZAPISNIK o odigranoj utakmici KUP-a revanš polufinale FSP Prijedor FK“Borac“- FK“Partizan“ igranoj u K.Dubici 30.10.1996.god

– PREPORUKA Udruženja fudbalskih sudija područja Prijedor za prevođenje Saveznog fudbalskog sudije Dragana Lukića u Saveznog fudbalskog kontrolora od 22.06.2004.god. ( potpisnik Vlado Liščinski koji to nije mogao potpisati jer se traži potpis predsjednika )

– ZAPISNIK o odigranoj utakmici Prvenstva III. Lige FSP Prijedor FK“Rudar-Prijedor 2“- FK“Gomjenica-Celpak“ igranoj u Prijedoru 25.07.1996.god

– ZAPISNIK o odigranoj utakmici III. Kola KUP-a FSP Prijedor FK“Partizan“ – FK“Sloboda igranoj u S. Kostajnici 09.04.1996.god

– ZABILJEŠKA u rukopisu sa utakmice FK“Partizan“- FK“Sloboda“

– POTVRDA o igračkom stažu za Lukić Drago od FK“Rudar-Prijedor“ br 87/97 od 09.12.1997.god.

– RJEŠENJE o položenom ispitu za fudbalskog sudiju Savezne kategorije br 40/98 od 09.04.1998.god

– RJEŠENJE o prevođenju u zvanje fudbalskog instruktora Savezne kategorije br 44/2004 od 03.08.2004.

– MOLBA za za prevođenje iz zvanja Savezni fudbalski sudija u zvanje Savezni fudbalski kontrolor Lukić Dragan od 22.06.2004.god

– POTVRDA MUP-a RS CJB Prijedor o pripadnosti aktivnom rezervnom sastavu policije za Lukić Drago br 14.01/4 1-36/96

– UPITNIK za fudbalske sudije za Lukić ( Ostoja ) Drago od 10.12.1997.god ( lični potpis )

– UPITNIK za fudbalske sudije i instruktore za Lukić Dragan od 19.08.1993.god ( lični potpis

– LJEKARSKO UVJERENJE za Lukić ( Ostoja ) Dragan od 07.12.1997.god za vršenje funkcije fudbalskog sudije

– RODNI LIST za Lukić Drago br 14/2-365/76 od 27.05.1976.god

– BIOGRAFSKI PODACI o Lukić ( Ostoja ) Drago u rukopisu i sa potpisom

– 2x TESTOVI o teoretskoj provjeri znanja iz PFI i PROPISA za Lukić Drago – Dragan od 16.05.1996. i 20.09.1996.god

 

Nemojte da Vas zbuni to što se u jednom momentu navodi Lukić ( Ostoja ) Drago a u drugom Lukić ( Ostoja ) Dragan i tako nekoliko puta, radi se o jednom te istom licu ali sam se trudio da navodim dokumente onako kako su napisani.

Takođe želim da istaknem  da ovdje ima dokumenata koji su stariji i više od 20 godina, ( rješenje iz 1993.god ) ali na osnovu  upravo tih dokumenata, nastali su svi ostali dokumenti  na osnovu kojih se i sada ostvaruje protivpravna i nepripadajuća matrijalna korist, a istovremeno uskraćuje ista ta matrijalna korist drugim licima koji na to imaju pravo po Pravilniku o sudijama i suđenju FSRS.

Ova krivična dijela vjerovatno nikad ne bi bila ni otkrivena da nisam imao pristup dokumentima „Udruženja fudbalskih sudija i instruktora“ područja Prijedor kao i „Komisije za sudije i suđenje“ jer sam bio sekretar iste, a to je u prethodnom periodu oko 20 godina obavljao navedeni Vlado Liščinski, pa se zbog toga to nikad nije ni pokrenulo.

Takođe navodim i činjenicu da je  protiv Vlade Liščinskog pokrenuta krivična prijava i postupak pred MUP-om RS i  tužilaštvom zbog zloupotrebe položaja i ovlašćenja, falsifikovanja finansijskih knjiga i utaje poreza u ukupnom iznosu od cca 10500,00KM o čemu su informisali i većina medija u RS ali i BiH, a zbog čega je „UDRUŽENJE FUDBALSKIH SUDIJA I INSTRUKTORA“ područja Prijedor u izuzetno teškoj finansijskoj situaciji i u obavezi po rješenju Poreske Uprave RS područna jedinica Prijedor da ta sredstva uplati u budzet Republike Srpske.

Za sve navedeno takođe predlažem i svjedoke:

 

  • Tomašević Milenko – Tošo nastanjen u Prijedoru na meni nepoznatoj adresi, potpisnik falsifikovanog dokumenta

 

  • Pašalija Rajko – Runjo nastanjen u Prijedoru na meni nepoznatoj adresi sa brojem telefona 066/ 180 – 531, dugogodišnji predsjednik UFSI PFS Prijedor i Komisije za sudije i suđenje PFS Prijedor

 

 

Takođe o ovome mogu da posvjedoče i još mnogi članovi sudijske organizacije Prijedor koje Vam mogu naknadno navesti.

Sve navedene podatke možete da provjerite u kancelariji Komisije za sudije i suđenje PFS Prijedor ul Kralja Aleksandra 33 kao i u kancelarijama FSRS odjeljenje za fudbalske sudije kod sekretara g-dina Šolak Nedeljko ul Aleja Sv, Save blok „D“ Banja Luka.

 

Sve navedeno takođe spreman sam da Vam opširno obrazložim i potvrdim u ličnom kontaktu.

Takođe molim Vas ukoliko je to praksa da mi date povratnu informaciju po prijemu ove KRIVIČNE PRIJAVE a to možete učiniti na sledeće načine:

  • pisanim putem na adrese Trkulja ( Rajko ) Branko Koprivna 123 79263 Oštra Luka ili ul Kralja Aleksandra 17 79101 Prijedor
  • elektronskom poštom na pd@gmail.com
  • na broj mobilnog telefona 063/ 998 – 110

 

U nadi da ćete ovu moju Krivičnu prijavu ozbiljno shvatiti pogotovo jer se radi o jednoj vrlo osjetljivoj oblasti, sportu a pogotovo fudbalu kao najmasovnijem njegovom obliku u kojem ne bi trebalo i smijelo da se dešavaju ovakve stvari, jer sport je sam po sebi plemenit i čist srdačno Vas pozdravljam.

Sportski pozdrav.

S poštovanjem

 

 

 

Branko Trkulja