Savez nezavisnih socijaldemokrata /SNSD/ najoštrije je osudio teške optužbe i prijetnje koje je SDA iznijela na račun Emira Kusturice i Petera Handkea, velikih umjetnika, profesionalaca, patriota i humanista.

U saopštenju se podsjeća da je Kusturica pozvan od svog dugogodišnjeg prijatelja Handkea da prisustvuje dodjeli najveće svjetske književne nagrade, Nobelove nagrade, i njegov boravak u Stokholmu je podrška i priznanje prijatelju i velikanu pisane riječi.

Povodom gnusnih optužbi i uvreda koje je SDA uputila na račun ovih velikih umjetnika, iz SNSD-a naglašavaju da civilizovan svijet poštuje umjetnost i kulturu, te da bi bilo kranje vrijeme da pojedine političke partije prestanu sa ovakvom isključivom retorikom.

– Humanost, istina i pravda su vrline dvojice svjetskih veličina, umjetnika i humanista – Emira Kusturice i Petera Handkea, a ne političkog Sarajeva, odnosno SDA, čija je verzija istine prokazana kao jednostrana, odnosno nije u činjeničnom i dogođenom već u njihovom tumačenju dogođenog, koju bi čak da nametnu kao univerzalnu istinu cijelom svijet – navodi se u saopštenju.

Ako su bezočni napadi na Kusturicu, kao nekada na Ivu Andrića, Mešu Selimovića i mnoge druge, pa sada i na Handkea takvi kako ih opisuje SDA, naglašavaju iz SNSD-a, onda je cijeli svijet slijep i nemoralan dok ih je uvrstio u svjetske umjetničke veličine.

U saopštenju se konstatuje da oni koji prebrojavaju Kusturičina krvna zrnca i komentarišu njegovo vjersko uvjerenje, najbolje govori, ko su i šta su.

– Zgroženi smo vokabularom koji koristi SDA i pojedinci iz političkog Sarajeva na račun ovih svjetskih umjetnika, naših savremenika. Umjesto da budemo počastvovani da jedan umjetnik kao što je Emir Kusturica živi, radi i stvara na našim prostorima, očigledno da neki ne mogu da podnesu njegov uspjeh i ne sve načine pokušavaju da omalovaže njegov rad i talenat, pa čak se obrušavaju na njega grubim uvredama i prijetnjama – ističu iz SNSD-a.

Iz SNSD-a navode da iza Kusturice, dobitnika niza značajnih filmskih priznanja, ordena, odlikovanja lidera iz cijelog svijeta, stoji njegov rad, pozitivna ambicija i energija da radi i stvari i to je sve što on želi.

SRNA/RTRS