Prijedorski “Vodovod” organizovao je danas za sve sugrađane, ali i učenike pet škola Dan otvorenih vrata s ciljem da se na licu mjesta upoznaju o djelatnošću ovog preduzeća.
Namjera organizatora bila je da zainteresovanim građanima i učenicima omogući da se upoznaju o načinu zahvatanja i distribucije vode, upravljanju sistemom vodosnabdijevanja, analizi vode i drugim oblastima rada ovog preduzeća, imajući u vidu značaj pijaće vode i važnost njene zaštite i očuvanja.

Među prvim posjetiocima bili su učenici Osnovne škole “Desanka Maksimović” koji su istakli da im je ovo bila prilika da vide kako to funkcioniše “Vodovod”.

“Upoznali smo se o tome kako kontroliše i upravlja bunarima i odakle se uzima voda. Najviše mi se svidio rad u laboratoriji, odnosno hemijska analiza vode. Mislila sam da voda ima dosta hlora, ali sam saznala da to nije tačno”, rekla je učenica osmog razreda OŠ “Desanka Maksimović” Iva Dragojević.

Nastavnica biologije Dijana Lukić rekla je da su vannastavne aktivnosti, kao što je bila i ova, uvijek zanimljive učenicima.

“Većina učenika su članovi ekološke sekcije, tako da je ovo divan primjer časa u prirodi, kojem se oni vesele. Imali su priliku da vide mnogo toga i da se upoznaju o onom što će učiti u drugom polugodištu”, dodala je Lukićeva.

Rukovodilac Sektora za proizvodnju i distribuciju vode i kanalisanje otpadnih voda u prijedorskom “Vodovodu” Dragoslav Kabić rekao je da su učenici imali priliku da vide kako se upravlja proizvodnjom i distribucijom vode, utvrđuju kvarovi na vodovodnoj mreži, te vrši laboratorijska analiza vode.

“Cilj ove aktivnosti je da upoznamo sugrađane o našoj djelatnosti, te da ih upozorimo i damo određene smjernice na koji način da čuvaju i štede vodu i zaštite izvorišta vode”, dodao je Kabić.

Učenici su obišli rezervoar Vlačine i saznali na koji način voda dospijeva u ovoj rezervoar i distribuira se građanima Prijedora.

Agencije/prijedor24h