„Šesta sanska pješadijska brigada u Odbrambeno-otadžbinskom ratu“ naziv je monografije autora Radovana Jovića, koja je danas podijeljena porodicama poginulih boraca. Knjiga govori o ratnom putu ove brigade, koja je učestvovala u gotovo svim borbenim dejstvima i čiji su borci dali veliki doprinos stvaranju Republike Srpske. Zato je inicijativa za pisanje monografije bila moralna obaveza preživjelih boraca, smatra Miroslav Radaković, nekadašnji komandant Šeste sanske pješadijske brigade.

– Šesta sanska učestvovala je na svim ratištima na prostoru sadašnje Republike Srpske, a krenula je 1991. godine sa borbenim dejstvima iz Jasenovca. Ono što želimo da istaknemo jeste taj put Brigade i 471 poginuli borac, koji su svoje živote ugradili u temelje Republike Srpske – istakao Je Radaković.

Među stradalima je i sin Jove Petrovića, koji je poginuo u 25. godini. Petrović smatra da je ova monografija značajna, jer će sačuvati uspomenu na ta vremena.

– Za mene je ova knjiga posebna, da imamo uspomenu ja i moji unuci – rekao je Petrović.

Monografija „Šesta sanska pješadijska brigada u Odbrambeno-otadžbinskom ratu” sadrži 320 strana, a štampana je u 1.000 primjeraka.

Video: RTRS

Foto i tekst/ Kozarski