Predsjednik SNSD Milorad Dodik izjavio je danas da je bilo za očekivati da visoki predstavnik Valentin Incko prestane sa nezakonitim ponašanjem koje je vanustavno, vandejtonsko i vancivilizacijsko, te mu poručio da se spakuje i ode iz BiH ako nema ništa drugo da radi.

– Nije valjda da je potrebno da se njihova istina brani takvim nametanjem i nasiljem. Odbacujemo odluke visokih predstavnika koji su donosili zakone, a pogotovo najavljenu praksu. To nije u skladu sa Dejtonskim sporazumom, to je međunarodni kriminal i nasilje. Ako nema šta drugo da radi, Incko treba da se spakuje i da ode, ionako smeta ovdje – rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

Incko je najavio da bi mogao nametnuti zakon o zabrani negiranja genocida ukoliko ga ne usvoji Parlamentarna skupština BiH.

Lider SNSD Milorad Dodik izjavio je da će budžet Republike Srpske za narednu godinu biti usvojen u ponedjeljak, 16. decembra, u Narodnoj skupštini, te da će zahvaljujući rastu prihoda biti stvoreni uslovi za rast plata, penzija, investicija, kao i izdvajanja za podršku privredi, zdravstvenom sektoru i poljoprivredi.

– Stvorili smo uslove za rast bruto domaćeg proizvoda i budžeta u ovoj godini koji je rebalansom povećan za 60 miliona KM. Sa povećanjem koje je predviđeno za 2020. godinu, to će biti 168 miliona KM više u odnosu na prvobitni budžet za ovu godinu – rekao je Dodik danas novinarima u Banjaluci nakon proširene sjednice Izvršnog komiteta SNSD.

On je istakao da je Izvršni komitet SNSD zaključio da treba ubrzano formirati Savjet ministara.

– U ovom trenutku je sve jasno, bošnjačka struktura je danas dostavila svoja imena i time su stvoreni uslovi da do 24. decembra bude formiran Savjet ministara – istakao je Dodik.

Prema njegovim riječima, Izvršni komitet SNSD je odbacio izvještaj Rajnharda Pribea o vladavini prava u BiH, navodeći da ga nijedna institucija nije tražila.

– Izvještaj je tendenciozan i politički motivisan. To je pokušaj da se diskredituje Ustav i legalizuje nepravno ponašanje visokih predstavnika – smatra Dodik.

SRNA/Srpskainfo