Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je danas da je za Srpsku važno da ima kompaktan tim u Sarajevu koji će imati čvrste veze sa republičkim institucijama i zajedno rješavati probleme na dobrobit građana.

Cvijanovićeva je istakla da je prioritet da se sastavi Savjet ministara u kojem će predstavnici Srpske imati podršku cijele reprezentacije koja dolazi iz Republike Srpske.

– Vjerujem da će se to uskoro dogoditi i da ćemo doći do konačnog rješenja kada je riječ o predstavniku DNS-a koji će biti ministar u Savjetu ministara. Princip racionalnog postupanja mora da prevagne i ne možemo praviti kombinacije u kojima će se pojaviti kandidat koji ne uživa podršku ne samo člana DNS-a, nego i koalicionih partnera. Moramo tu biti veoma oprezni – rekla je Cvijanovićeva.

Ona je dodala da Savjet ministara mora imati potpuno drugačiju ulogu nego u prethodnih pet godina u kojima nije postojala iskrena komunikacija, niti je bilo moguće uspostaviti saradnju.

– Uvijek je to bio teren za politička prepucavanja, što je bilo štetno i za građane i za Republiku Srpsku. Ovo je novo poglavlje i moramo u njega ući na racionalan način. Moramo imati kompaktan tim čija je osnovna veza sa građanima i institucijnama Srpske i takve ćemo ljude birati – istakla je Cvijanovićeva.

Cvijanovićeva, koja je i potpredsjednik SNSD-a, rekla je da ta stranka nema razloga da pravi raskol u DNS-u sa kojim ima dobru saradnju 20 godina.

– Bili smo zajedno i kao pozicija i kao opozicija, te donosili i sprovodili teške odluke. Ljudima u SNSD-u je mučno da moraju da se bave ovom situacijom, ali smo na to primorani s obzirom na to da smo koalicija. Moramo svi zajedno kao koalicija procijeniti ko su ljudi koji mogu da odu na nivo BiH i tamo djeluju u saradnji sa ljudima iz Srpske. Oni su predstavnici Republike Srpske na čijoj teritoriji su i birani – dodala je Cvijanovićeva.

Navela je da prilikom izbora ministara u Srpskoj nikada nije bilo problema, ali da je nivo BiH osjetljiviji i tu mora biti uspostavljena i očuvana kompaktnost tokom cijelog mandata.

– Nijedna krizna situacija ne može dovesti do toga da taj tim nije jedinstven i time ćemo se voditi kada biramo kadrovska rješenja – poručila je Cvijanovićeva.

RTRS