Mještani Sarajevske ulice u prijedorskom naselju Tukovi mjesecima upozoravaju na loše stanje bankina u ovoj ulici. Zahtijevaju od nadležnih da ih urede, jer zbog rupa i lokvi pješaci moraju da hodaju po kolovozu, ugrožavajući svoje i živote vozača.

Sarajevska ulica dio je regionalnog putu od Prijedora prema Ljubiji, te je njeno održavanje u nadležnosti Javnog preduzeća „Putevi Republike Srpske“. Iz ovog preduzeća poručuju da je od 15. novembra na snagu stupilo zimsko održavanje puteva te da u tom periodu ne rade sanaciju bankina.

Ova informacija nije iznenadila mještane Tukova, ali su ostali šokirani tvrdnjom da su oni razlog što bankine nisu sanirane.

Foto:Bojana Majstorović/RAS Srbija

– U toku ove godine dva puta je pokušana da se uradi sanacija bankina, ali je ne dozvoljavaju mještani, jer smatraju da se nasipa i dio njihovih parcela – navedeno je u odgovoru iz „Puteva Republike Srpske“ na pitanja Srpskainfo o bankinama u Sarajevskoj ulici.

Dragan Antonić, koji u Sarajevskoj ulici živi preko 70 godina i koji je član Savjeta mjesne zajednice Tukovi, tvrdi da niko nije pokušavao da sanira bankine.

Foto:Bojana Majstorović/RAS Srbija

– Nije tačno da su dolazili na teren. Zadnji put bankine nam je uredilo privatno preduzeće koje je kopalo kanalizaciju u Tukovima i od toga ima najmanje dvije godine. Za Sarajevsku ulicu garantujem da niko nije branio niti se bunio da se bankine urede, jer su sve ograde odmaknute dovoljno od asfalta. Prostor između ograda i asfalta iznosi i po tri metra, tako da greder ne dira ničiju zemlju kada sanira bankine – tvrdi Antonić.

Dodaje da bi znao da se neko protivio radovima, jer bi o tome morao da bude informisan i Savjet mjesne zajednice Tukovi.

– Nikada nije bilo gore stanje. Sada se ne može ići pored asfalta, najgore je za djecu, školarce, idu preko lokvi, a nesigurno je jer izlaze na kolovoz. Do prije šest godina sve nam je redovno održavano, ali sada nam ni magistralni put ne održavaju, a kamoli bankine – tvrdi Antonić.

Foto:Bojana Majstorović/RAS Srbija

Navodi da mještani ne znaju više ni kome da se obrate ni šta da rade.

U čijoj nadležnosti je održavanje bankina u Sarajevskoj ulici upitala je i odbornica SNSD Maja Marković na jednom od posljednjih zasjedanja Skupštine grada, koja je inače i član Savjeta mjesne zajednice Tukovi.

– Iz Odjeljenja za saobraćaj su mi odgovorili da će pregledati stanje na terenu te preduzeću koje održava kolovoz predložiti da sanira oštećenja – kaže Markovićeva.

Prije dva mjeseca ovom Odjeljenju je pisao i predsjednik Savjeta MZ Tukovi, Zoran Jeftić. U zahtjevu je navedeno da su bankine oštećene te da ih je potrebno nasuti sa obje strane Sarajevske ulice u dužini od 300 metara od njenog početka te na njenoj raskrsnici sa Ulicom vojvode Stepe Stepanovića. Tada su im iz Gradske uprave odgovorili da se obrate na adresu JP „Putevi Republike Srpske“.

Mještani Tukova kažu da, pored loših bankina, Sarajevska ulica ima i na dva mjesta ulegnuće kolovoza, dok ih je tri u Ulici vojvode Stepe Stepanovića, koja je dio magistralnog puta od Prijedora prema Sanskom Mostu.

– Ta ulegnuća su se pojavila nakon što je rađena kanalizacija, koja inače nikada nije završena u Tukovima – kažu mještani.

Foto:Bojana Majstorović/RAS Srbija

Dodaju da su se u maju prošle godine obratili Republičkoj saobraćajnoj inspekciji.

– Izvršena je vanredna kontrola puta M15 i uočeni su nedostaci poput mrežastih pukotina i deformacija asfalta, kao i postojanje manjeg broja udarnih rupa koje ometaju bezbjedno i normalno odvijanje saobraćaja. Pravnom licu JP „Putevi RS“ rješenjem od 23.5.2018. naređena je sanacija kolovoza – naveo je Republički saobraćajni inspektor.

Mještani Tukova tvrde da od tada ništa nije urađeno kako bi se sanirao ovaj put, kao što nisu sanirane ni bankine.

Kanalizacija

Mještani tvrde da je najveći problem Tukova nezavršena kanalizacija zbog koje se pojavljuju i problemi na saobraćajnicama.

– Cijevi su postavljane duboko na šljunkovitu podlogu i ulegle su zbog čega je i asfalt potonuo. U Banjalučkoj ulici šahtovi su toliko iznad zemlje da je jedan mještanin na šahtu probušio gumu vozila. Pisali smo zahtjeve za rješavanje ovih problema, ali ništa nije urađeno – kažu mještani.

Radovi na izgradnji kanalizacije su početi prije 10 godina i u njih je uloženo oko 9 miliona maraka. Još nije izabran izvođač za nastavak radova.

Srpskainfo