U Donjim Agićima kod Novog Grada za četiri dana počinju radovi na izgradnji kuće za dječaka Dejan Zorića (11) kojeg je majka napustila prije četiri godine i sa sobom odvela njegovu sestru.

Na ovaj način jedna od najtužnijih priča 2019. godine u regionu, trebalo bi da ima srećan početak naredne godine.

Kao što je Srpskainfo ranije pisala, Dejana je 2015. godine majka ostavila da živi u trošnoj kući sa bakom Stanom i djedom Rajkom u Donjim Agićima kod Novog Grada, a sa sobom je odvela Dejanovu tri godine mlađu sestru Dejanu. Ona je tada odlučila da napusti bračnu zajednicu sa Dejanovim ocem, ali raspad ovog braka odvojio je i Dejana od majke i sestre.

I dok sreća zbog uslovnijeg doma konačno počinje da ulazi u život mališana, njegova tuga za majkom i sestrom ne jenjeva.

Zato se Dejan još jednom ohrabrio i smogao snage da pokuša da sa majkom uspostavi makar virtuelni kontakt, putem drušvene mreže Fejsbuka. Poslao joj je zahtjev za prijateljstvo, ali ona nije prihvatila. To je bio još jedan udarac za njegovo dječačko srce.

– Nisam se nadao da će me odbiti i na Fejsbuku – kaže Dejan.

I njegova baka Stana, priča da je ostala u čudu.

Foto: Bojana Majstorović/RAS Srbija

Dejan s bakom i djedom

– Ja bih za svoje dijete prešla kilometre i kilometre pješice. Ne znamo kako ona gleda sada na ovo sve što je objavljeno u medijima, i da li joj je možda krivo jer je sve objavljeno. Ali nije mi jasna ni njena majka, to je Dejanova druga baka, da ni ona ne želi svog unuka da vidi – priča Stana.

Navodi da Dejan od prvih dana svog života spava sa njom u krevetu i da će tako biti dok on ne dobije svoju sobu u novom domu.

Ističe da se svi raduju što će uskoro početi gradnja nove kuće.

– Vidite da je ova kuća baš stara i da se raspada. Nemamo ni vode ni kupatila, ali dobila sam novi šporet i toplo nam je – kaže Stana.

Navodi da će u novoj kući stanovati ona, Dejan, njegov otac Dalibor i djed Rajko.

– Dejan ima sada samo jednu želju, da vidi svoju sestru Dejanu. Jednom mu je tetka pokazala njenu noviju sliku i on je odmah zaplakao. Pati on za majkom, iako ne priča o tome, pa ona ga je rodila. Čuli smo da bi trebalo da njegova majka rodi dijete sa sadašnjim mužem, ali ne znamo je li već rodila i da li će Dejan dobiti polubrata ili polusestru – priča Stana.

Dodaje da je Dejanova majka imala dvije vanbračne zajednica prije braka sa Dejanovim ocem, te isto toliko nakon što ih je napustila. Stana priča da će novogodišnje i božićne praznike Zorići provesti skromno u trošnoj kući sa nadom da će biti ispunjena Dejanova želja da vidi sestru.

– Ja sam apelovala na Centar za socijalni rad iz Novog Grada da se to riješi, ali nisu nam se javljali nikako u skorije vrijeme ni iz Centra ni iz opštine Novi Grad. Dejan pati zato što ne viđa sestru, ali patimo i mi. Dejana mi je najdraži poklon jer je rođena na 8. mart – priča Stana kroz suze.

Navodi da je Dejan u školi i da će uspješno završiti peti razred te da ga nije omela medijska pažnja kojoj je bio izložen posljednja dva mjeseca. Takođe, uspješan je i sportista te ima nekoliko nagrada iz karatea.

Šta su uradile nadležne ustanove?

Iz Centra za socijalni rad u Novom Gradu, kažu da je četvoročlana porodica Zorić kod njih evidentirana 28. 05. 2015. godine kao porodica sa poremećenim porodičnim odnosima.

– Utvrđeno je da je brak između D. Z. i S. Z. zaključen 2008. godine, da je u braku rođeno dvoje djece starih šest i tri godine te da je do prekida bračne zajednice došlo 16. 05. 2015. godine kada je supruga napustila bračnu zajednicu i sa sobom povela D. Z. staru tri godine, a D. Z. star šest godina ostao je u domaćinstvu sa ocem i bakom i djedom po ocu – naveli su iz ovog Centra.

Dodaju da je u junu iste godine održano ročište mirenja kojem su prisustvovala oba supružnika.

– Supružnici su imali različite stavove po pitanju pomirenja i nastavka zajedničkog života, kao i povjeri djece ukoliko dođe do razvoda braka – navode iz Centra i dodaju da su supružnici upućeni da mogu pokrenuti postupak za razvod braka i povjeru djece kod Osnovnog suda u Novom Gradu.

– Do dan danas supružnici nisu pokretali postupak za razvod braka. JU Centar za socijalni rad je donio rješenje kojim je određen način održavanja kontakta između roditelja i djece. U provođenju navedenog rješenja bilo je opstrukcija od strane oba roditelja koji su se međusobno optuživali tako da je dolazilo do prekida u održavanju kontakta – navode iz Centra.

Dodaju da su potom, a na osnovu zahtjeva  supružnika D. Z. uputili rješenje na izvršenje nadležnom Odjeljenju  za opštu upravu opštine Novi grad koje nije izvršeno.

– Budući da se kontakt između roditelja i djece ne odvija, da je majka djece zasnovala vanbračnu zajednicu, da je trudna i da živi na području druge opštine, Centar će preduzeti radnje kako bi se iniciralo podnošenje zahtjeva za razvod braka i povjeru djece kod nadležnog suda – navedeno je u saopštenju koje je potpisao direktor Centra Vladimir Mirić.

Uspješna humanitarna akcija

Humani ljudi pokrenuli su akciju te ujedinili veliki broj onih koji su pomogli da Dejan dobije kuću sa pristojnim uslovima za život. Održan je i humanitarni koncert u Novom Gradu te su otvoreni i žiro računi za pomoć.

Jedan od organizatora humanitarne akcije, Mladen Karan kaže da gradnja kuće za Dejana počinje 23.decembra.

– Mi smo novcem koji je skupljen kupili materijal potreban za izgradnju kuće, a firma iz Banjaluke će besplatno da izgradi objekat za našega dječaka. Obišli smo parcelu i dogovorili da zemljani radovi počnu u ponedjeljak – kaže Karan.

Dodaje da bi već narednog mjeseca Zorići mogli useliti u novu kuću te da će novac koji ostane nakon izgradnje kuće, biti oročen na računu sa kojeg će Dejan dobijati mjesečnu stipendiju.

Srpskainfo/prijedor24h