Prošla je bezmalo godina dana od kako je Marko Pavić počeo s provjetravanjem partije, a u DNS je i dalje zagušljivo. I nema konkretnih naznaka da će vazduh uskoro da bude čišći. Zapravo, sve podsjeća na legendarnu partizansku lozinku iz filma „Valter brani Sarajevo“: Vazduh trepti k’o da nebo gori – sprema se oluja.

Problem u DNS je što se oluja predugo odgađa i pokušava zadržati ovaj status kvo, u kome se svi prave mrtvi. Ako razlog za olujni vjetar nije činjenica da za ministra nije predložen onaj koga je predložio lider stranke, nego onaj koga je predložio potpredsjednik – šta onda jeste?

Ko zapravo upravlja DNS-om? Postoje dva odgovora na ovo pitanje. Prvi je da Marko Pavić pokaže da je on i dalje šef, a to znači da iz partije treba da lete svi koji su mu se suprotstavili. Međutim, da je Pavić mogao, vjerovatno bi to do sada i uradio.

Tu dolazimo do drugog odgovora. Ako lider stranke nema većinu, ako nije sposoban da zadrži autoritet u stranci i koaliciji, ako ne može da spriječi raskol u partiji, red je da se povuče u penziju i partiju prepusti onima koji to mogu. Kome? U stranci podijeljenoj na frakcije mnogo je kandidata, ali je jedino Nenad Nešić imao drskosti da se, imenom i prezimenom, javno suprotstaviti Marku Paviću.

Još važnije, njegov glas u Parlamentarnoj skupštini BiH za SNSD vrijedi više nego Pavićev u vladajućoj koaliciji u Srpskoj i to su iz partije Milorada Dodika otvoreno priznali. Ako se Paviću to ne sviđa, ko mu brani da napusti koaliciju, umjesto što u pismima Zoranu Tegetiji piše ono što on već zna.

Ali, suviše su slatke funkcije u javnoj upravi Republike Srpske da bi se koalicija rasturala i branio obraz zbog jednog ministra. Drugo, kasno je da DNS sada izlazi iz koalicije, jer se zna da bi većina njihovih funkcionera u tom slučaju otkazala poslušnost Paviću, a okrenula se Nešiću.

Provjetravanje je zdravo, pod uslovom da na vrijeme zatvorite prozore i vrata. U suprotnom, ući će vam previše zagađenog vazduha s ulice, ili ćete se smrznuti u ove zimske dane. U slučaju DNS, desilo se i jedno i drugo.

Srpskainfo